Taskuparkki pelottaa monia – näin toimii moderni pysäköintiavustin

Näin toimii pysäköintiavustin 1:18

Pysäköintiavustin antaa itseluottamusta parkkeeraamiseen, mutta miten se toimii?

Auton pysäköintiavustin helpottaa taskupysäköintiä merkittävästi. Mikäli autostasi sellainen löytyy, kannattaa sitä hyödyntää, jos taskuparkkeeraus aiheuttaa harmaita hiuksia.

Pysäköintiavustin huolehtii ratin kääntämisestä. Kuljettajan vastuulle jää kaasupolkimen ja jarrun käyttäminen. Peruutuskamera tai -tutka helpottaa tiukkaan paikkaan pysäköimistä ja pienentää puskurivaurioiden riskiä.

Oheisella videolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen esittelee Volkswagen-merkkisen auton pysäköintiavustimen toimintaa. Avustin on käytännössä samanlainen myös Audeissa ja Skodissa. Muiden merkkien pysäköintiavustimet toimivat pääsääntöisesti samalla periaatteella, mutta pieniä eroavaisuuksia saattaa löytyä.

Avustimen suoritus videolla ei ole aivan täydellinen. Osaava ihmiskuljettaja voi suoriutua pysäköinnistä paremmin, mutta avustin tuo apua niille, jotka saattaisivat muuten jättää taskupysäköinnin kokonaan tekemättä.

Pitkittäissuuntainen ruutu kadun oikeassa reunassa on tyypillisin kohde taskupysäköinnille. Osa avustimista osaa pysäköidä myös vasempaan reunaan.

MTV:n toimituksen autoilijoiden mielipide pysäköintiavustimista on, että kynnys avustimen käytölle on madaltunut tekniikan kehittyessä. Ensimmäiset versiot avustimista eivät toimineet aina luotettavasti, minkä johdosta niitä ei tullut käytettyä. 

– Tuorein versio pysäköintiavustimesta on pettämätön ystävä taskuparkkitilanteessa, kertoo Volkswagenilla ajava toimittaja.

Lue myös:

    Uusimmat