Mainos

Tasapainolautojen paloriski sai Tukesin liikkeelle – ongelmia havaittu kansainvälisesti

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille on raportoitu tasapainolautojen paloturvallisuusriskeistä. Tuoreimmassa tapauksessa omakotitalo tuhoutui Vantaalla palossa, joka syttyi ilmeisesti latauksessa olleesta tasapainolaudasta.

Tapauksia on kertynyt Tukesin tietoon sen verran, että Tukes on päättänyt testata lautojen turvallisuutta. Johtaja Tuiri Kerttula ei kuitenkaan osaa sanoa ilmoitusten tarkkaa määrää.

– Tiedossa on paloja tai palonalkuja. Meille on raportoitu, että niihin liittyy tällainen ongelma.

Kerttulan mukaan ongelmia on havaittu myös kansainvälisesti. Tukes on kerännyt Suomen markkinoilla myynnissä olevista tasapainolaudoista 4–5 esimerkkilautaa, jotka on lähetetty testattaviksi.

Testauksessa kestää joitakin viikkoja. Kerttulan mukaan tuloksia saataneen ennen kesälomakauden alkua.

Lataamista valvottava

Lautojen ongelmat näyttävät liittyvän laitteiden akkuihin.

Viikonloppuna tuhoutuneen omakotitalon lisäksi MTV Uutiset kertoi huhtikuussa Hollolassa sattuneesta tapauksesta, jossa leijulauta syttyi ladattaessa tuleen autotallissa.

Kerttula kehottaa käyttäjiä nyt valvomaan lautojaan tarkasti.

– Niitä on syytä valvoa etenkin silloin, kun niitä ladataan.

Jos testeissä havaitaan selkeä vaaranaiheuttaja, Tukes ryhtyy viime kädessä rajoittamaan tuotteiden myyntiä ja markkinointia.

– Riskejä voi olla eritasoisia. Seurauksena voi olla pelkkä huomautus tai sitten tuotteet voidaan vetää pois kuluttajien ulottuvilta.

Valmistaja ja maahantuoja vastuussa

Kerttulan mukaan valmistaja ja maahantuoja ovat aina vastuussa siitä, että tuotteet ovat turvallisuusvaatimusten mukaisia. Tämä on varmistettava eri keinoin.

EU-lainsäädäntö ei kuitenkaan edellytä, että tuotteet testataan virallisia teitä.

– Viranomainen ei valvo eikä testaa tuotteita ennakolta, vaan vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat jo myynnissä ja markkinoilla.

Kerttulan mukaan on hyvinkin tavallista, että Tukesille tulee tietoa tuotteista, jotka ovat käytössä osoittautuneet vaarallisiksi ja vaatimusten vastaisiksi.

Laiminlyönnit ovat moninaisia.

– Turvallisuusvaatimuksista ei piitata tai niitä ei tunneta tai halutaan säästää kustannuksista ja käytetään halvempaa materiaalia, hän kuvailee.

Tukes valikoi testaukseen pistokokeenomaisesti markkinoilla olevia tuotteita. Vaarallisia puutteita on löytyy noin 20 prosentista testeihin valikoiduista tuotteista.

– Pyrimme tietysti poimimaan markkinoilta tuotteita, jotka meidän mielestämme vaikuttavat vaarallisilta, Kerttula huomauttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.