Markkinoille tulee joka vuosi uusia ilotulitteita, eikä tänä vuonna mikään ole herättänyt epäilyjä turvallisuudesta: "Tietenkin pidämme aina sormet ristissä"

Maahantuonnissa jää joka vuosi kiinni muutama ilotulite, jotka eivät läpäise turvallisuustestejä. Joka vuosi markkinoille tulee myös uusia ilotulitteita, joiden turvallisuutta valvotaan tehostetusti.

Tänä vuonna markkinoilla on uusia niin sanottuja yhdistelmätuotteita, joissa samassa tuotteessa on monta erilaista efektiä.  

– Yhdessä tuotteessa on ikään kuin mahdollisimman suuri elämys, kuvaa Tukesin asiantuntija Kurt Kokko.

Tukesin havaintojen mukaan kyseisissä uusissa tuotteissa ei ole sen enempää riskejä kuin muissakaan tuotteissa. Yhdistelmätuotteita on ollut markkinoilla aiemminkin, mutta niiden yksittäiset efektit saattavat olla uusia. 

– Toisaalta, kun on tällainen uusi tuote kyseessä, emme aivan sataprosenttisesti tiedä, millaisia tilanteita ne voivat aiheuttaa, Kokko muistuttaa.

"Raketit pitää osata ampua oikein"

Viime vuosina ilotulitteista ainakin raketit ovat olleet Tukesin Kokon mukaan ongelmallisia. Muissakin Pohjoismaissa juuri raketit ovat aiheuttaneet vaaratilanteita.

– Jos ei puukepillisiä raketteja ole ammuttu oikein telineestä, ne ovat saattaneet lähteä väärään suuntaan. Myös tietynlainen sää, esimerkiksi kova tuuli, on vaikeuttanut niiden ampumista, Kokko kuvaa.

Myös halkaisijaltaan pienet padat ovat viime vuosina aiheuttaneet vaaraa.

– Ne pitää käyttöohjeiden mukaan tukea kunnolla, jotta ne eivät pääse kaatumaan tai heilumaan.

Tukesin mukaan ihmisten kannattaakin lukea ilotulitteiden käyttöohjeet erittäin tarkasti. Ampujien lisäksi ilotulistusta seuraajien on syytä käyttää suojalaseja. Myös turvaetäisyyksiä kannattaa noudattaa. Tukes on kampanjoinut käyttöohjeiden noudattamisesta erityisesti juuri tänä vuonna. 

– Viime vuonna puolet silmävammoista tuli niille, jotka katselivat ilotulitusta sivusta tai muuten sivullisille, Kokko sanoo.

"Mekin pidämme peukut pystyssä"

Tukes valvoo ilotulitteiden turvallisuutta Suomessa yhdessä maahantuojien kanssa. Suomessa on kaikkiaan viisi ilotulitteiden maahantuojaa.

– Tämä on hyvin hallittavissa oleva joukko, Kokko sanoo.

Tukesin mukaan tänä vuonna ei valvonnassa ole tullut vastaan tuotteita, jotka olisivat herättäneet epäilyjä turvallisuudesta.

– Nyt näyttää hyvältä, mutta tietenkin mekin aina pidämme sormet ristissä ja peukut pystyssä.

Tukes muistuttaa, että se ei pysty tarkastamaan jokaista tuotetta. Tuotteita on runsaasti markkinoilla ja niiden laadukkuus ja arvo vaihtelevat myös rahallisesti mitattuna.

– Ongelmallisia tuotteita ilmenee aina silloin tällöin, mutta ei välttämättä joka vuosi.

"Ongelmia silloin tällöin"

Yleensä joka vuosi vuodenvaihteen jälkeen Tukesille tulee valituksia tuotteista, jotka eivät kuluttajan näkökulmasta ole toimineet toivotulla tavalla.

– Viime vuonna merkittävin ongelma olivat juuri halkaisijaltaan pienet padat, jotka tuppaavat keikkaamaan nurin. Niistä tuli kuluttajilta valituksia, Kokko sanoo.

Tukes tekee Euroopan maiden kanssa yhteistyötä ilotulitteiden turvallisuudessa. Uusia ongelmallisia tuotteita pyritään haarukoimaan markkinoilta jo hyvissä ajoin.

– Jaamme tietoa eurooppalaisten kollegoidemme kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat