Tarvitseeko moottoritielläkin vaihtaa pitkiltä valoilta lyhyille vastaantulijoiden vuoksi?

Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla 4:25
Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla. Tällä Autoliiton videolla kerrataan perusasioita, jotka kaikkien autoilijoiden tulee hallita.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Millaisissa tilanteissa moottoritielläkin voi olla tarpeen vaihtaa pitkiltä valoilta lyhyille?

Vastaus: Ajoneuvo ja raitiovaunu on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla, kaikissa ennakoitavissa tilanteissa. Näin ollen moottoritienopeuksilla edettäessä korostuu tehokas valojen käyttö. Muuta liikennettä ei kuitenkaan saa häikäistä.  

Tieliikennelaissa ei ole erikseen määritelty valojen käyttösääntöjä moottoritielle, vaan siellä on voimassa samat lainalaisuudet kuin missä tahansa muuallakin ajettaessa: Kaukovaloja ei saa käyttää valaistulla tiellä niin lähellä kohtaavaa ajoneuvoa, että sen kuljettaja voisi häikäistyä, sekä ajettaessa lähellä toisen ajoneuvon takana.

Kohtaaminen

Moottoritiellä vastaantulijat ajavat eri ajosuuntia erottavan viheralueen tai vastaavan toisella puolella. Tällöin etäisyyttä niihin jää sen verran, että suoralla moottoritieosuudella ja vasemmalle kaartuvissa mutkissa voidaan pääsääntöisesti käyttää kaukovaloja, vaikka olisikin vastaantulevaa liikennettä.

Oikealle kaartuvissa mutkissa sen sijaan on vaara, että kaukovalot häikäisevät vastaantulijaa. Tällöin onkin syytä vaihtaa lähivaloille.

Edellä ajavan saavuttaminen

Kun saavuttaa edellä ajavaa, toimitaan moottoritiellä täsmälleen samalla tavalla kuin millä tahansa valaisemattomalla tieosuudella. Vaihdetaan siis lähivaloille, kun edellä ajavan auton ääriviivat erottuvat selkeästi. 

Ohittaminen

Mikäli aikoo ohittaa edellä ajavan, on ohitusaikeesta syytä kertoa takaa tuleville suuntamerkillä ja ohitettavalle kaukovaloja vilauttamalla. Takaisin kaukovaloille voi ohittaessaan vaihtaa, kun auton nokka on ohitettavan henkilöauton perän kanssa samalla linjalla. Mikäli ohitetaan kuorma-autoa, on sopiva valojenvaihtokohta kuorma-auton hytin takaseinän kohdalla ja linja-autoa ohitettaessa sen etuakselin kohdalla.

Jos ohitetun auton valot häikäisevät taustapeilin kautta, voi peilin kääntää hämäräasentoon sen alareunassa olevasta vivusta (ks. auton käyttöohjekirja). Yhä useammassa uudehkossa autossa peili kytkeytyy hämäräasentoon automaattisesti.

Ohitettavana 

Mikäli toinen auto ohittaa pimeällä moottoritieosuudella, on ohitettavan syytä vaihtaa lähivaloille, kun hän näkee ohittajan molemmat takavalot tuulilasin läpi. 

Takaisin kaukovaloille vaihdetaan, kun etäisyys ohittaneeseen autoon on kasvanut niin suureksi, ettei sen ääriviivat näy enää kaukovaloilla (vrt. edellä ajavan saavuttaminen).

Lue myös:

    Uusimmat