Älä häikäise! Näin käytät autosi valoja, kuten hyvän kuljettajan kuuluu

Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla 4:25
Auton valojen toimintaan perehtyminen on vain ja ainoastaan kuljettajan vastuulla. Videolla kerrotaan, mitä kaikkea valojen toiminnasta tulee tietää.

Pimeä vuodenaika nimittäin edellyttää kuljettajalta valppautta myös valojen käytössä. Mikäli oikea toimintatapa ei tule selkärangasta, on nyt korkea aika nähdä hieman vaivaa asian eteen. Hyvään alkuun pääset katsomalla artikkelin yläpuolella olevan videon ja jatkamalla lukemista.

Kun kaksi ajoneuvoa kohtaa syksyn pimeydessä, tulee kaukovaloilta vaihtaa lähivaloille vasta, kun autojen väliin jäävä tieosuus on kokonaan ajovalojen valaisema. Takaisin kaukovaloille sen sijaan voidaan vaihtaa jo pari kolme metriä ennen kohtaamista, sillä kaukovalojen keilat osoittavat pääsääntöisesti kaukaisuuteen, eivätkä häikäise vierellä olevaa.

Jos edellä oleva ajoneuvo kulkee samaan suuntaan kuin sinä, tulee saavutettaessa vaihtaa lähivaloille vasta, kun edellä ajavan ääriviivat erottuvat selkeästi.

– Mikäli ohitetaan henkilö- tai pakettiautoa, on ohittajalle oikea hetki kytkeä kaukovalot, kun oman auton nokka on ohitettavan auton perän kohdalla. Kuorma-autoa ohitettaessa vastaavana pisteenä voi pitää ohjaamon takaseinää ja linja-autoa ohitettaessa sen etuakselia, koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen neuvoo Autoliiton tiedotteessa.

– Ohitettava puolestaan vaihtaa lähivaloille viereisellä kaistalla olevan ohittajan takavalojen näkyessä omasta tuulilasista, jos ohittajana on henkilö- tai pakettiauto. Kuorma- ja linja-auton ohittaessa, on hyvä hetki palata kaukovaloilta lähivaloille, kun kuorma-auton ohjaamon takaseinä tai linja-auton etuakseli on oman auton nokan kohdalla, Vesalainen jatkaa.

Näin käytät valoja tehokkaasti moottoritiellä

Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, ettei tieliikennelaissa  ole erikseen määritelty valojen käyttösääntöjä moottoritielle, vaan siellä pätevät lainalaisuudet kuin missä tahansa muuallakin ajettaessa.

Moottoritiellä vastaantulijat ajavat eri ajosuuntia erottavan viheralueen tai vastaavan toisella puolella. Tällöin etäisyyttä vastaantulijoihin jää sivusuunnassa sen verran, että suoralla moottoritieosuudella ja vasemmalle kaartuvissa mutkissa voidaan pääsääntöisesti käyttää kaukovaloja, vaikka olisikin vastaantulevaa liikennettä.

– Oikealle kaartuvissa mutkissa kaukovalot voivat häikäistä vastaantulijaa. Tällöin on syytä vaihtaa lähivaloille, Vesalainen huomauttaa.

Saavutettaessa edellä ajavaa tai lähdettäessä ohittamaan, toimitaan moottoritiellä valojen kanssa täsmälleen samalla tavalla kuin millä tahansa valaisemattomalla tieosuudella.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat