Tartuttiko muurahaiskäpy koronaviruksen ihmiseen? Asiantuntijat muualla maailmassa kyseenalaistavat kiinalaistutkimuksen

Kiinalaistutkijoiden mukaan Aasiassa elävä muurahaiskäpy saattoi toimia ”väli-isäntänä”, joka tartutti uudenlaisen koronaviruksen ihmiseen. Monet tutkijat muualla maailmassa ovat kuitenkin jo ehtineet kiistää tiedon.

Muun muassa yhdysvaltalainen CBS News uutisoi kiinalaisyliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan muurahaiskäpy on mahdollinen viruksen kantaja.

2:49
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja hämmästeli torstaina metron tyhjyyttä ruuhka-aikaan.

Muurahaiskävyt ovat muurahaisia syöviä hampaattomia ja pitkä- ja tahmeakielisiä nisäkkäitä. Niitä myydään paljon laittomasti Aasiassa, koska niiden suomuja käytetään Kiinassa perinteisessä lääketieteessä. Eläimen lihaa pidetään myös suurena herkkuna.

Aasiassa muurahaiskäpyjä elää muun muassa Kaakkois-Kiinassa.

Viruksen on aikaisemmin arvioitu olevan lähtöisin ainakin lepakoista ja käärmeistä.

Uudesta tutkimuksesta alun perin kertoneen Kiinan valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan muurahaiskävyistä erotettu virus oli lähes 100-prosenttisesti yhteensopiva uuden koronatartunnan saaneiden ihmisten viruksen kanssa.

Kaikki tutkijat eivät usko kiinalaisteoriaan

Etelä-Kiinan maatalousyliopistossa tehtyä tutkimusta on kyseenalaistettu maailmalla.

Esimerkiksi brittiläisen Cambridgen yliopiston eläinlääketieteen tiedekunnan johtaja James Wood arvioi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että todisteita muurahaiskäpyjen mahdollisesta osallisuudesta epidemiaan ei ole julkaistu muualla kuin kiinalaisyliopiston tiedotteessa.

Nottinghamin yliopiston molekyylivirologian professori Jonathan Ball pitää kiinalaistutkimusta mielenkiintoisena. Hänen mukaansa on silti yhä epäselvää, voisiko muurahaiskäpy todella tartuttaa viruksen ihmiseen.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja