Kiina vihjailee: Koronavirus lähtöisin amerikkalaisesta laboratoriosta

WHO:n tutkijoita matkusti Wuhaniin tutkimaan koronaviruksen alkuperää 2:00
Katso myös: WHO:n tutkijat matkustivat Wuhaniin tutkimusmatkalle.

Koronaviruksen varsinainen alkuperä on edelleen hämärän peitossa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimusryhmä päätti matkansa koronaviruksen alkupaikkana pidetyssä Wuhanissa miltei tuloksettomana.

Eläintä, josta koronavirus siirtyi ihmiseen, ei löytynyt.

Ainoana lähes varmana havaintona oli, ettei virus ollut peräisin laboratoriosta niin kuin esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump jatkuvasti väitti.

Nyt Kiina on omalta osaltaan lisännyt kierroksia laboratoriokeskusteluun.

Uutiskanava CNN:n mukaan Kiinan pääepidemiologi Zeng Guang vihjailee shanghailaisen lehden haastattelussa, että virus olisi lähtöisin amerikkalaisesta laboratoriosta.

Hän viittaa Marylandissa sijaitsevaan Yhdysvaltain armeijan Fort Detrickin biolääketieteen tutkimuslaboratorioon.

– Yhdysvalloilla on biologisia laboratorioita ympäri maailmaa. Miksi heillä on niin paljon laboratorioita, ja mikä on niiden tarkoitus? Guang sanoi haastattelussa.

– Monissa asioissa Yhdysvallat vaativat muita olemaan avoimia ja läpinäkyviä. Lopulta vaikuttaa siltä, että Yhdysvallat eivät itse ole, hän jatkoi.

Alussa tarkka kontrolli

Pandemian alussa kiinalaiset kontrolloivat CNN:n mukaan tiukasti koronaviruksesta liikkuvaa informaatiota.

Esimerkiksi tammikuussa 2020 valtion tiedotusvälineet kertoivat Mongoliassa pidätetystä miehestä huhujen levittämisen vuoksi. Mies oli jakanut videota, jossa hän väitti viruksen olevan yhdysvaltalainen bioase. Videota katsottiin lähes 14 000 kertaa.

Tunnelma kuitenkin muuttui, kun Kiinan viranomaisia alettiin arvostella niin maan sisältä kuin ulkopuolelta.

CNN:n selvityksen mukaan maalis-huhtikuun 2020 kiinalaisissa medioissa keskityttiin Fort Detrickin laboratorioon yhä enemmän.

Laboratorio johti ennen bioaseohjelmaa

Tilanne kulminoitui artikkeliin People´s Daily -lehdessä, jota pidetään kommunistisen puolueen äänitorvena. Artikkelissa vaadittiin Yhdysvaltain hallintoa antamaan "selvät vastaukset maailmalle" Fort Detrickin laboratoriosta.

Artikkelin salaliittoteoria juontuu vuoteen 2019, jolloin viranomaiset keskeyttivät laboratorion tutkimukset hetkeksi turvallisuussyistä. Silloin laboratoriossa tutkittiin muun muassa zika-virusta ja ebolaa.

Myöhemmin laboratorio todettiin kuitenkin turvalliseksi.

Kyseisen laboratorion salaliittoteorioiden alttiutta voi lisätä myös se, että Fort Detrick johti aikoinaan bioaseohjelmaa, joka loppui vuonna 1969.  

Nykyään se keskittyy biologisten aseiden ja luonnollisten taudinaiheuttajien torjuntaan. 

Lue myös:

    Uusimmat