Jos Pohjois-Koreassa on koronavirusta, saammeko tietää siitä koskaan? Näin tauti saattaisi levitä myös suljettuun valtioon – epidemia olisi iso riski

1:22
Kiinassa rakennettiin sairaala koronaviruspotilaille vain kahdeksassa päivässä.

Voiko suljettu valtio välttyä koronavirusepidemialta? CNN:n haastattelemat asiantuntijat uskovat, että taudin leviäminen Pohjois-Koreaan saattaisi olla maalle katastrofaalista.

Kiinan Wuhanin kalatorilta alkunsa saanut koronavirus tartuttanut reilussa kuukaudessa yli 31 000 kiinalaista ja vaatinut yli 600 sairastuneen hengen. Tauti on levinnyt jo Aasiassa Thaimaahan, Etelä-Koreaan, Filippiineille, Japaniin ja esimerkiksi Venäjälle. Aasian lisäksi tautia on todettu Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Pohjois-Korea ei kuitenkaan ole ilmoittanut yhdestäkään tapauksesta.

Maan mukaan tauti ei ole levinnyt suljettuun maahan, siitäkin huolimatta, että se jakaa rajan kahden valtion kanssa, jossa tautia on todettu. Sairastuneita on vahvistettu jopa Kiinan ja Pohjois-Korean välisen rajan läheisyydessä sijaitsevilla alueilla.

Tauti saattanut kulkeutua rajan yli

Eteläkorealainen yliopistotutkija Nam Sung-wook epäilee, että joku suljetun maan kansalainen on saattanut kaikessa hiljaisuudessa sairastua koronavirukseen.

Tutkijat eivät ole edelleenkään täysin yksimielisiä viruksen leviämistavoista ja alkuperästä. Sarsia muistuttavan koronaviruksen uskotaan tarttuneen eläimestä ihmiseen. Sars ja mers ovat molemmat koronaviruslajeja, jotka tarttuvat lepakosta väli-isännän kautta ihmiseen.

Kiinan uuden koronaviruksen alkulähteeksi on paikallistettu wuhanilainen kalatori, jossa myytiin kalojen lisäksi eläviä ja kuolleita eläimiä, myös nisäkkäitä ja matelijoita. Koska taudin tarttumismekanismia ei ole toistaiseksi vahvistettu, ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että tauti tarttuu esimerkiksi eläinten ulosteiden kautta ihmiseen.

Lisäksi ei tiedetä, voiko oireeton, tautia kantava ihminen tartuttaa viruksen toiselle.

On siis mahdollista, että tauti on levinnyt eläinten kautta Pohjois-Koreaan tai ihmiseltä ihmiselle rajan yli. 90 prosenttia Pohjois-Korean tuontitavarasta tulee Kiinasta.

Useita varotoimia

Pohjois-Korea on sanonut varautuneensa mahdollisen tartunnan saaneiden potilaiden testaamiseen. CNN:n mukaan moni asiantuntija on tosin epäileväinen maan kyvykkyydestä onnistuneesti tunnistaa koronavirus.

Erakkovaltiosta vuosien saatossa loikanneet lääkärit ovat kertoneet maan terveydenhoidon tilan olevan huono; tavallisista sairaalatarvikkeista ja lääkkeistä on pulaa.

Maan kyky vastata koronavirusepidemiaan olisi riittämätön, sanoo Koreoiden historian ohjelman tutkija Jean Lee Yhdysvaltalaisesta Woodrow Wilson Centeristä. 

Pohjois-Korea on ilmoittanut lukuisista varotoimista estääkseen taudin leviämisen maahan. Kiinan ja Pohjois-Korean välinen raja on suljettu, kiinalaisturistien pääsy maahan on toistaiseksi evätty ja kaikki maahan tulevat ulkomaalaiset joutuvat terveysviranomaisten tarkkailuun.

Vaikka eristyksissä elävään valtioon koronavirus leviäisikin, on todennäköisesti Pohjois-Koreasta itsestään kiinni, saako muu maailma koskaan tietää siitä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja