Voiko jo yksi palaminen aiheuttaa melanoomaa? Lääkäri murtaa aurinkomyytit

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila kertoo, pitävätkö melanoomaan, ruskettumiseen ja auringonottamiseen liittyvät myytit paikkansa.

1. Mitä korkeampi suojakerroin on, sitä huonommin rusketus tarttuu

Aurinkorasvan suojakerroin vaikuttaa siihen, miten auringon UV-säteily läpäisee, joten kyllä silloin ruskettuu vähemmän, kun on kunnolla suojautunut.

2. Aurinkorasvaa tarvitaan vain alkukesästä, sillä loppukesästä rusketus suojaa UV-säteilyltä

Rusketuksen antama suoja on aika heikko, se vastaa suojakerroin neljää tai viittä, eli se ei kyllä ihan pidä paikkaansa.

Palamisriski on suurin, kun on ensimmäinen aurinkoinen päivä. Pitkän talven jälkeen kalpea iho palaa helposti. Toisaalta ihmiset ovat pitkiä aikoja ulkona, kun on aurinkoista. Rusketus antaa pienen suojan, mutta se ei ole riittävä.

3. Jos jokin kohta ihossa on palanut kerran, se palaa herkemmin uudestaan

Ei välttämättä, mutta samat alueet ovat yleensä auringolle alttiina. Kerran palaminen ei sitä tee.

4. Jo yksi palaminen voi aiheuttaa melanoomaa

Näin suoraviivaisesti ei voi sanoa. Mitä useammin palaa, sitä isompi riski on, mutta ei voi myöskään sanoa, että yhden palamisen jälkeen ei voisi saada melanoomaa.

5. Ruskettuminen ei aiheuta ihossa valovaurioita

Hitaasti ruskettuminen on kohtalaisen turvallista. Jos on auringossa varovainen, ja iho samalla vähän ruskettuu, niin se ei haittaa. Palamisen välttäminen on se kaikkein tärkein asia.

Toisaalta, jos on käynyt ensimmäisen kerran solariumissa alle 35-vuotiaana, melanoomariski on kohonnut 60 prosenttia.

Huomenta Suomessa keskusteltiin melanoomasta 25.4.2016. Vieraina plastiikkakirurgi, dosentti Patrik Lassus ja melanoomaan sairastunut Heli Vähäsilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja