Tarkkailijat: Bosnian rauha romutti Albanian sijoitusyhtiöt

Entisen Jugoslavian sisällissodan päättyminen merkitsi loppua Albanian hämärille sijoitusyhtiöille, joiden menestystä sota ruokki, arvioivat tarkkailijat ja pankkiirit. Lukuisat sijoitusyhtiöt ovat romahtaneet Albaniassa kahden viime kuun aikana ja vieneet maan taloudellisen kaaoksen partaalle.

Sijoitusyhtiöt toimivat ns. pyramidiperiaatteella eli uusilla sijoituksilla maksetaan vanhojen korkoja, eikä yhtiöille ole varsinaista pääomaa. Aiempien kokemusten mukaan uusien asiakkaiden tulo tyrehtyy nopeasti ja yhtiö joutuu konkurssiin. Tällaisia yhtiöitä syntyi kommunismin kaaduttua entisissä sosialistimaissa.
-Puhdas pyramidiyhtiö pysyy hengissä korkeintaan puolitoista vuotta. Albaniassa ne menestyivät kuitenkin huomattavasti kauemmin, sillä ne olivat puhdasta muotoa monimutkaisempia, kertoi yksi konsultti, jolla on läheisiä yhteyksiä yhtiöihin.

Hänen mukaansa nykyistä sotkua ei olisi syntynyt, jos Bosnian sota jatkuisi. Ekonomistit arvioivat, että Albania sai yli viisi miljoonaa markkaa päivässä myymällä öljyä Serbiaan ja Montenegroon, jotka YK oli julistanut kauppasaartoon. Lisäksi Albanian kautta vietiin diplomaattilähteiden mukaan suuria aselasteja Bosniaan.

Rahan pesua

Suuri osa rahoista päätyi sijoitusyhtiöihin. Tarkkailijat uskovat myös, että Albaniasta tuli tuolloin kaikenlaisen laittoman kaupan keskus. Italian tiedustelupalvelun lähteiden mukaan järjestäytynyt rikollisuus pesi rikollista rahaansa yhtiöissä. Tiranalaisen pankkiirin mukaan viimeinen suuri lähetys likaista rahaa saapui maahan alkuvuodesta.
-Likainen raha upotetaan sijoitusyhtiöihin ja pesty raha palautetaan kiertoon keksittyjen tuontikauppojen nimissä, hän kertoi.

Säännöllinen rahanpesu päättyi Albaniassa kuitenkin viime vuonna, kun mafia huolestui kansainvälisen huomion lisääntymisestä maassa. Öljyrahojen tulo loppui myös, kun YK kumosi vuonna 1995 entistä Jugoslaviaa koskeneen kauppasaartonsa. Sijoitusyhtiöt joutuivat sen vuoksi yhä riippuvaisemmiksi pyramidimenetelmän perinteisemmistä muodoista.

Korkosota

Viime kesänä yhtiöt ryhtyivät tuhoisaan sotaan koroilla. Ne tarjosivat järjettömiä tuottoja houkutellakseen uusia asiakkaita ja pysyäkseen pystyssä. Tehokkaan pankkijärjestelmän puuttuessa suurin osa kansalaisista sijoitti säästönsä yhtiöihin ja tuli sitä kautta riippuvaiseksi niiden tarjoamista koroista.

Yhtiöitä mainostettiin valtion tv:ssä ja poliisit vartioivat niiden omistamia rakennuksia. Opposition mukaan hallitseva sosialistinen puolue turvautui yhtiöihin maksaakseen viime vuoden parlamenttivaalikampanjan. Kansalaiset uskoivat tosissaan, että yhtiöillä oli julkisen vallan hyväksyntä.

Kansainvälinen valuuttarahasto kilisytti varoituskelloja viime lokakuussa ja kehotti hallitusta varoittamaan kansalaisia yhtiöiden vaaroista. Viisi sijoitusyhtiötä on jo mennyt nurin ja niiden yhteenlaskettu velka on arviolta 10 miljardia markkaa.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat