Mainos

Tärkeä vinkki noro-tartunnan saaneelle: Älä tee ruokaa muille

10:08

Suomessa parhaillaan leviävältä norovirustyypiltä on hyvin hankalaa suojautua, sillä se saattaa tarttua myös ilmateitse. Usein tauti leviää pikkulapsiperheissä. Vaikka erityisesti pikkulapsiperheissä vanhempien voi olla vaikea jäädä potemaan tautia sängynpohjalle, tartunnan saaneiden olisi hyvä pidättäytyä laittamasta muille ruokaa.

THL:n erikoistutkija Haider Al-Hello painotti aamun Huomenta Suomessa käsien pesun tärkeyttä. Käsiä tulisi pestä vedellä ja saippualla, sillä käsidesi ei norovirukseen tehoa. Käsihygieniasta kannattaa huolehtia myös siksi, että osa ihmisistä, joilla ei ole vielä oireita, voi kantaa virusta tietämättään.

Al-Hello antoi myös tärkeän vinkin esimerkiksi perheilleen ruokaa laittaville vanhemmille.

– Norovirukseen kantajan ei kannata tehdä muille ruokaa, sillä virus leviää sitä kautta tehokkaasti.

Al-Hellon mukaan paranemisen jälkeenkin virus saattaa kulkea mukana jopa 2-4 viikkoa.

Kirjoitukset vaarassa Tampereella

Kalevan koulussa Tampereella kymmenet abit sairastuivat virukseen juuri ennen ylioppilaskirjoituksia.

Kalevan lukion rehtori Eeva-Helena Pellikka kertoo tilanteen olleen kirjoituksissa perjantaina haastava, sillä koululla piti varautua kaikkeen mahdolliseen. Rakennuksessa on tehty tehopesua ja oppilaita muistutettu hyvästä käsihygieniasta. Lisäksi vatsataudista kärsineet tekivät kokeensa erillisessä tilassa.

– Itse jaoin siellä muovipusseja, mutta niitä onneksi tarvittu. Toivon mukaan epidemia on jo selätetty, mutta koskaanhan ei ole varmuutta.

Norovirus oireilee voimakkaana oksennustautina tai ripulina. Perusterveelle ihmiselle virus ei ole vaarallinen ja oireet ovat yleensä ohi jo vuorokaudessa. 

1:19

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.