Muuntunut norovirus jyllää nyt koko Suomessa – virus voi säilyä oksennuksen likaamassa matossa jopa 12 päivää

Pahoinvointia, kouristavia vatsakipuja, ripulia ja oksennusta. Se voi olla norovirusta, joka jyllää nyt voimalla Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tämän vuoden tammikuussa norovirustapauksia on raportoitu 467 kappaletta eri puolilta Suomea, kun viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli 238 kappaletta.

– Tämäkin on vain jäävuoren huippu, sillä luvuissa ovat vain laboratoriossa vahvistetut tapaukset, sanoo tartuntatautilääkäri Mari Kinnunen THL:sta.

Harvaa tapausta selvitellään laboratoriossa asti.

Suomessa tehtiin ensimmäiset havainnot uudentyyppisestä noroviruksesta jo kevättalvella 2016.

Tässä muuntuneessa noroviruksessa on se ikävä puoli, että vain harvalla on sille vastustuskykyä. Sairastettuaan norovirusinfektion ihmiselle kehittyy vastustuskyky, mutta vain sitä norovirustyyppiä vastaan, jonka hän on sairastanut. 

Käsienpesu ja käsienpesu!

THL:stä kerrotaan, että norovirus on herkästi tarttuvaa. Tartunta voi levitä myös pintojen kautta ja jopa ilmateitse esimerkiksi oksentamisen yhteydessä.

Norovirukset voivat kestää myös jääkaappi- ja pakastelämpötiloja. Sen sitkeyttä kuvaa hyvin myös se, että virus voi säilyä tartuttamiskykyisenä oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta. Muillakin pinnoilla, kuten ovenkahvoissa, norovirus viihtyy pitkään.

– Käytännössä, jos esimerkiksi lapsiperheestä joku sairastuu norovirukseen, ne perheenjäsenet, joilla ei ole vastustuskykyä juuri kyseistä viruskantaa vastaan, saavat hekin kyllä tartunnan. Osa tartunnan saaneista ei tosin saa lainkaan oireita, Kinnun kertoo.

THL:stä muistutetaan, että tärkein keino estää tartunnan saanti on huolellinen käsienpesu. 

– Kädet tulisi pestä huolellisesti erityisesti WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen ja ennen ruokailua tai ruoanlaittoa. 

Desinfektioaineen käyttö ei ehkäise norovirustartuntoja yhtä hyvin kuin huolellinen käsien peru. 

Voiko tauti olla vaarallinen?

Norovirukseen ei ole tarjolla tehoavaa lääkettä. 

– Yleensä sairaus on lievä ja paranee nopeasti, mutta joskus oireet voivat olla rajummat ja sairaus edellyttää nestehoitoa sairaalassa. Yleishoito kotona on sama kuin muissa äkillisissä ripulitaudeissa, erityisesti nestettä on nautittava riittävästi.

Tauti voi olla raju ja vakava immuunipuutteisille, kuten elimistön omaa puolustuskykyä alentavaa lääkettä saaville, vanhuksille ja monisairaille. 

– Terveestäkin tauti tuntuu kovalta, mutta on hyvä muistaa, että se kestää vain lyhyen aikaa.

THL:n erikoistutkija: Ei noro kenenkään päälle hyppää 7:37

Lue myös:

    Uusimmat