Tarkastusviraston Yli-Viikarin rahankäyttö ihmetytti myös työntekijöitä: "On vaarallista valvoa johtajaansa"

4:39
Kritiikki VTV-johtaja Yli-Viikaria kohtaan yltyy: "Pääjohtajalla ei ole henkilöstön luottamusta"

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin rahankäyttö on herättänyt ihmetystä myös viraston työntekijöissä.

Valtiontalouden tarkastusviraston johtava tillintarkastaja Maarit Laatikainen kirjoittaa Twitterissä, että VTV:n työntekijät ihmettelivät pääjohtajansa rahankäyttöä jo ennen asian nousemista julkisuuteen. 

– Tarkastajat havahtuivat kyllä, mutta on vaarallista valvoa johtajaansa –yritin silti pari kertaa. En saavuttanut suosiota, huomasi eräs Kuittien kyttääjä, Laatikainen twiittasi.

Laatikainen sanoo MTV Uutisille, että Yli-Viikari on matkustellut huomattavan paljon edeltäjiinsä verrattuna ja osa virkamatkoista on vaikuttanut työntekijöiden mielestä liittyvän vain etäisesti viraston toimintaan.

VTV:n tehtävänä on valvoa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa.

– Matkoja on tehty aika paljon ja ne ovat suuntautuneet kaukokohteisiin. Kyllä se on ihmetyttänyt ja kokemukseni mukaan Yli-Viikaria on näkynyt harvoin toimistolla.

Laatikaisen mukaan matkoja on perusteltu tarpeella vahvistaa globaalia yhteistyötä muiden maiden tarkastusviranomaisten kanssa.

Laatikainen sanoo pitävänsä hyvänä asiana, että VTV:n pyrkii kehittämään toimintaansa ja tekemään kansainvälistä yhteistyötä. Hänen mukaansa VTV:n varsinainen tehtävä eli tarkastustoiminta on kuitenkin jäänyt Yli-Viikarin kaudella aiempaa pienempään rooliin.

– Jos katsotaan VTV:n tilinpäätöstä, niin varsinaisen tarkastustoiminnan osuus on pienentynyt merkittävästi. Näkemykseni on, että Yli-Viikarin kaudella on panostettu viestintään ja brändin rakentamiseen, Laatikainen kertoo.

Laatikainen on työskennellyt VTV:ssä vuodesta 2008 alkaen.

Kritiikin esittäminen oli vaikeaa

Laatikainen sanoo yrittäneensä tuoda esimerkiksi kokouksissa esille eriäviä näkemyksiään siitä, mikä on sopivaa rahankäyttöä. Laatikaisen mukaan eriäviin mielipiteisiin on reagoitu "hiljaisuudella".

Aiemmin VTV:n luottamusmies Pasi Tervasmäki sekä VTV:n henkilöstöjärjestön puheenjohtaja Sami Vuorinen ovat kertoneet MTV Uutisille, että vuosien mittaan muutamia esihenkilötöissä työskennelleitä ihmisiä on siirretty muihin tehtäviin, ja että kriittisten näkemysten esittäminen VTV:ssä on ollut vaikeaa.

Yli-Viikaria on kritisoitu matkustelun ohella muun muassa henkilökohtaisten kampaamokäyntien laskuttamisesta VTV:n piikkiin.

Laatikaisen mukaan hänen tietonsa mukaan muulla henkilöstöllä ei ole ollut mahdollisuutta hyödyntää "stailauspalveluita" työnantajansa laskuun.

– Ei todellakaan. Itse luin tällaisesta mahdollisuudesta mediasta.

Keskusrikospoliisi selvittää VTV:n toimintaa. Eduskunnan puhemiehistö on esittänyt Yli-Viikarin virastapidättämistä esitutkinnan ajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja