VTV haluaa nopeasti selkoa Yli-Viikarin tilanteeseen – hyllytetty pääjohtaja saisi silti jatkaa virastossa, vaikka hänet irtisanottaisiin

2:02
Video: Yli-Viikarin tapaus etenee eduskunnan kansliatoimikunnalle.

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV piti iltapäivällä infotilaisuuden eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkaisemasta mietinnöstä.

Tarkastusvaliokunta totesi tänään, että eduskunnan kansliatoimikunnan on selvitettävä VTV:n hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista.

Tarkastusvaliokunnan mukaan Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta VTV:n oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen ja sisäisen valvonnan toimivuuteen sekä vahingoittanut viraston julkikuvaa.

Ei tiukkaa kantaa 

VTV:stä ei otettu tiukkaa kantaa Yli-Viikarin irtisanomiseen. Pääjohtajan sijainen Matti Okko kertoi, että virastossa haluttaisiin päästä nopeasti asiassa eteenpäin.

– Toivottavaa olisi, että eduskunnan kansliatoimikunta saisi mahdollisimman nopeasti ja tulisi selvyys asiaan. Se on henkilökohtainen ja viraston toive, että tulisi selvyys, Okko kommentoi.

Vaikka Yli-Viikari irtisanottaisiin, hän saisi silti jatkaa halutessaan työskentelyä VTV:ssä. 

– Pääjohtaja Yli-viikarilla on taustavirka, ylijohtajan virka, johon hänen on mahdollista palata, mikäli hänet irtisanottaisiin pääjohtajan virasta tai haluaisi itse irtisanoutua, johtaja Tuula Sandholm kertoi.

"Kaikki prosessit eivät ole olleet esimerkillisiä"

VTV:n mukaan tarkastusvaliokunnan lausunto ei ollut yllättävä. 

– On tuotu esiin senlaisia havaintoja, jotka olemme itsekin havainneet, johtaja Tuula Sandholm sanoo.

– Kaikki prosessit eivät ole olleet esimerkillisiä, kuin mitä tarkastusvirastossa voisi olla, Sandholm sanoo.

Valiokunta otti kantaa myös matkustamiseen ja bonuspisteisiin, joiden käyttöä Tytti Yli-Viikarin tapauksessa on selvitetty.

– Niidenkin osalta omaa ohjeistusta täsmentämään. Bonuspisteiden valvontaa tullaan vahvistamaan, VTV:n Sandholm sanoo.

VTV:stä kerrotaan, että tarkastustoiminta on säilynyt. Heidän mukaansa julkisuudessa on käsitelty ainakin osittain väärin.

VTV: Kehysriihen päätökset voivat olla ongelmallisia

VTV:n infotilaisuudessa käsiteltiin myös muun muassa VTV:n arvio julkisen talouden hoidosta korona-aikana sekä puolue- ja vaalirahoitusvalvonta kuntavaaleissa.

VTV:n johtava finanssipolitiikan tarkastaja Mika Sainio sanoo, että julkisessa taloudessa tulisi palata kehykseen, ja hallituksen päätökset ylittävät kehykset tulevina vuosina saattavat olla ongelmallisia.

VTV-johtaja Jaakko Eskola sanoo, että tarkastustoiminnasta merkittävä osa kohdistuu tilintarkastuksiin. VTV:n mukaan tilinpäätöksissä on entistä enemmän huomautettavaa.

18 kirjanpitoyksikköä on saanut huomautuksen ja kolmelle on asetettu ilmoitusvelvollisuus, miten havaitut virheet aiotaan korjata.

Sainio muistuttaa, että kuntavaalien tulos vahvistetaan huomenna ja valittujen ehdokkaiden tulee toimittaa VTV:lle selvitys vaalirahoista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja