Saksalta täystyrmäys EU:n budjettiesitykselle – "Emme voi hyväksyä"

3:40imgNäin pääministeri Petteri Orpo kommentoi EU:n budjettiesitystä MTV Uutisille.
Julkaistu 17.07.2025 05:30

MTV UUTISET – STT

Myös Petteri Orpo on sanonut EU-komission budjettiesitystä liian suureksi.

Saksa torjuu EU-komission budjettiesityksen liian suurena.

– EU:n budjetin kattava korotus ei ole hyväksyttävää aikana, jolloin kaikki jäsenvaltiot pyrkivät merkittävästi vakauttamaan kansallisia budjettejaan, Saksan hallituksen edustaja Stefan Kornelius sanoi lausunnossa.

– Siksi emme voi hyväksyä komission ehdotusta.

EU-komissio julkisti keskiviikkona alkuillasta esityksensä EU:n budjetista vuosille 2028–2034. Komissio esittää budjetin tuntuvaa kasvattamista lähes 2 000 miljardiin euroon. Nykyinen budjetti on noin 1 200 miljardia euroa.

Neuvotteluiden odotetaan jatkuvan noin kaksi vuotta, valmista ennustetaan tulevan kesällä 2027.

Yksi komission ehdottamista uusista tavoista kerätä rahaa on vero suurille eurooppalaisille yrityksille, joiden vuotuinen nettoliikevaihto on yli 100 miljoonaa euroa.

Korneliuksen mukaan Saksa ei hyväksy myöskään ehdotusta yritysten lisäverotuksesta.

– Meidän on jatkettava komission uudistusaloitetta ja budjetin keskittämistä uusiin prioriteetteihin, Kornelius kuitenkin lisäsi.

Lue myös: Pääministeri Orpo MTV:lle: Suomi ei hyväksy kahden biljoonan EU-budjettia

Pääministeri Orpokin pitää liian suurena

Keskiviikkona julkistettu budjettiesitys keskittyy ulkomaisen kilpailun torjumiseen ja Venäjän vastaiseen toimintaan samalla, kun sillä pyritään parantamaan kilpailukykyä unionissa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan budjettiehdotus vastaa suuriin haasteisiin, joita Eurooppa tällä hetkellä kohtaa, mutta budjetin kokonaistaso on liian korkea ja sitä pitää jatkoneuvotteluissa alentaa.

– Sisältö on hyvin pitkälle Suomen tavoitteiden mukainen, tästä työ alkaa, Orpo sanoi STT:lle keskiviikkoiltana.

Orpo mainitsi hyvänä muun muassa sen, kuinka ehdotuksesta löytyy jatkoa Ukrainan tuelle sekä reippaita panostuksia puolustukseen ja kilpailukykyyn. Pääministerin mukaan Suomen kannalta on olennaista, että vaikka Suomen toivomaa erillistä välinettä itärajan tukemiseen ei nyt budjetissa ole, itäisten raja-alueiden painotus kuitenkin mainitaan useaan otteeseen budjetin yhteydessä.

– Se on sitten jatkoneuvotteluista kiinni, miten se konkretisoituu rahana.

Orpon mukaan rahat puolustukseen viisinkertaistetaan, sotilaalliseen liikkuvuuteen kymmenkertaistetaan sekä panostukset rajaturvallisuuteen ja maahanmuuttoon kolminkertaistetaan.

– Ne ovat erittäin kovia tasoja. Ne ovat painopisteitä ja tarvitsevat lisää rahaa, mutta jatkossa se sitten arvioidaan, kuinka paljon se nousu lopulta on.

Tuoreimmat aiheesta

EU