Eduskunnan puhemiehistö esittää VTV:n Yli-Viikarin virastapidättämistä

Eduskunnan puhemiehistö esittää Valtioneuvoston tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin virastapidättämistä esitutkinnan ajaksi.

Mahdollisesta virastapidättämisestä päättää eduskunnan kansliatoimikunta, joka kokoontuu seuraavan kerran huomenna kello 12. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) pitää tiedotustilaisuuden kokouksen jälkeen kello kahdelta.

Puhemiehistö kuuli Yli-Viikaria tänään. Kuulemisen aiheena oli pääjohtajan toiminta ja sen vaikutus tarkastusviraston asemaan.

Yli-Viikarin rahankäyttöä ja muuta toimintaa viraston johdossa on käsitelty medioissa viime kuukausien aikana. Myös keskusrikospoliisilla on käynnissä tutkinta viraston toiminnasta.

VTV:n tehtävänä on valvoa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä muun muassa puolue- ja vaalirahoitusta. Virasto toimii eduskunnan alaisuudessa, ja kansliatoimikunta voi pidättää viraston pääjohtajan virasta.

Toimikunta ei voi kuitenkaan irtisanoa pääjohtajaa. Hänet nimittää eduskunnan täysistunto eduskunnan tarkastusvaliokunnan esityksen pohjalta.

Myös tarkastusvaliokunta on kiinnostunut VTV:n toiminnasta. Valiokunta ilmoitti helmikuun alussa selvittävänsä tarkastusviraston sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa tarkastusviraston taloudenhoidossa. Valiokunta perehtyy muun muassa VTV:n matkakulujen ja matkustussääntöjen valvontaan ja tarkastuksiin.

Eduskunnan täysistunto nimitti Yli-Viikarin tehtävään yksimielisesti täysistunnossa syksyllä 2015. Hän on toiminut VTV:n pääjohtajana vuoden 2016 alusta. Pääjohtajan toimikausi kestää kuusi vuotta.

Kritiikki VTV-johtaja Yli-Viikaria kohtaan yltyy –"Pääjohtajalla ei ole henkilöstön luottamusta" 4:39
VTV:n henkilöstöjärjestöjen puheenjohtaja Sami Vuorinen kommentoi, miten henkilökunnassa on suhtauduttu Yli-Viikarin ympärillä pyörivään kohuun – katso haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat