VTV:n henkilöstöpomo: Yli-Viikari käyttäytyy piittaamattomasti ja yhtä uhmakkaasti kuin alaistensa edessä – "On kyse vakavasta rikoksesta"

4:34
Miten Tytti Yli-Viikarin toimintaan kohdistuva rikostutkinta on vaikuttanut VTV:ssa? Henkilöstöjärjestön puheenjohtaja vastaa kysymyksiin

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) henkilöstöjärjestön puheenjohtajan Sami Vuorisen mukaan VTV:n virasta pidätetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on toiminut piittaamattomasti kohun keskellä.

Vuorinen sanoi MTV Viiden jälkeen -ohjelmassa pitävänsä erityisen vakavana sitä, että torstaina julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan keskusrikospoliisi tutkii Yli-Viikarin Finnair-lentopisteiden käyttöä.

– Sikäli, kun tiedot pitävät paikkaansa, pidän niitä erittäin vakavina. Minulla ei ole tietoa rikosnimikkeistä, mutta mikäli kyse on esimerkiksi petosepäilystä tai julkisten varojen väärinkäytöksestä, on kyse vakavasta rikoksesta.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) vahvisti torstaina, että eduskunnan kansliatoimikunta päätti pidättää Yli-Viikarin virasta siksi, että keskusrikospoliisi tutkii ensinnäkin Yli-Viikarin Finnair-bonuspisteiden käyttöä sekä toisaalta tapausta, jossa VTV:n työntekijälle maksettiin palkkaa ilman työvelvoitetta. 

Yli-Viikari itse on todennut vastineessaan, että virasta pidättämismenettelyn syynä ovat kansalaispalaute ja median paine.

– Yli-Viikarin lausunto on valitettavan johdonmukainen sen kanssa, kuinka uhmakkaasti hän on esiintynyt esimerkiksi henkilöstötilaisuuksissa, Vuorinen sanoo.

Vuorinen ei usko, että median painostuksella olisi ollut merkitystä eduskunnan kansliatoimikunnan päätökseen pidättää Yli-Viikari virasta.

"Toiminta ei ehkä ole ollut luottamuksen arvoista"

Vuorinen sanoo keskustelleensa Yli-Viikarin kanssa viimeksi maaliskuun lopulla. Vuorinen kertoo tehneensä yhteistyötä Yli-Viikarin kanssa koko Yli-Viikarin pääjohtajakauden ajan.

– Olen halunnut luottaa ja uskoa Yli-Viikarin vaikuttimien puhtauteen. Viime aikojen tapahtumat ovat osoittaneet, että hänen toimintansa ei ehkä ole ollut luottamuksen arvoista. Esimerkiksi blogikirjoituksellaan hän tietyllä tapaa masinoi viraston viestintää omien intressiensä tueksi, Vuorinen sanoo viitaten ilmeisesti VTV:n sivuilla julkaistuun Yli-Viikarin kirjoittamaan blogikirjoitukseen.

Vuorinen sanoo pitävänsä harmillisena, että VTV on kärsinyt kohusta, joka liittyy Yli-Viikarin toimintaan.

– Hyvin varhaisessa vaiheessa käynnissä olevaa kohua toin hänelle esille, että VTV on instituutio, eikä kukaan henkilöstöstä, edes pääjohtaja, ole virastoa suurempi. Tästä huolimatta hän on ryvettänyt virastoa omassa kohussaan. Piittaamattomuus on ollut suurin yllätys tässä asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja