Tappelu 72 miljardin lompakosta – oikeudessa väännetään nyt, kuka tai ketkä loivat bitcoinin

MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä"tienasi"24 tunnissa 6:45
MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä "tienasi" 24 tunnissa

Bitcoinin kehittäjän tai kehittäjien todellinen henkilöllisyys on pysynyt vuosien ajan mysteerinä. Kehittäjä käytti itsestään nimeä Satoshi Nakamoto, mutta epäselvää on, kuka tai ketkä nimimerkin takana todellisuudessa olivat. Joka tapauksessa Satoshi Nakamotolla on lompakossaan 1,1 miljoonaa bitcoinia, ja niiden kohtalosta taistellaan nyt floridalaisessa tuomioistuimessa.

Australialainen Craig Wright, 51, on vuodesta 2016 väittänyt olevansa Satoshi Nakamoto, mutta todisteet puuttuvat yhä. Wrightin juttuja monimutkaistaa herra David Kleimanin perikunta. Kleiman kuoli vuonna 2013, mutta hänen perikuntansa on sitä mieltä, että Kleiman toimi yhdessä Wrightin kanssa, kun nämä loivat bitcoinin. Niinpä perikunnalle kuuluisi puolet bitcoin-lompakon sisällöstä.

Ajatus lompakon sisällön jakamisesta on ymmärrettävästi houkutteleva, sillä 1,1 miljoonan bitcoinin yhteisarvo maanantaiaamun kurssilla on noin 72 miljardia dollaria tai 63 miljardia euroa.

Oikeudessa on esitelty sähköposteja, jotka Ira Kleimanin mukaan todistavat David Kleimanin todellisuudessa louhineen kiistan kohteena olevan bitcoin-potin. Ira Kleiman edustaa oikeudessa perikuntaa ja edesmennyt David Kleiman oli hänen veljensä.

Wrightin mukaan David Kleiman oli hänelle ystävä ja uskottu henkilö, mutta ei yhteistyökumppani tai ”partneri”, ja että Wright yksinään oli Satoshi Nakamoto. Oikeudessa pohditaankin nyt hyvin paljon muun muassa juuri sanan ”partner” merkitystä Wrightin kirjoituksissa ja puheissa.

Vaikka oikeus päättäisikin Kleimanin perikunnan hyväksi, on edelleen epäselvää, voiko perikunta päästä bitcoineihin käsiksi. Wright ei puheistaan huolimatta ole edelleenkään kyennyt todistamaan, että hän olisi Satoshi Nakamoto ja että hänellä oikeasti olisi avain, jolla Nakamoton lompakkoa olisi raotettavissa.

Aiheesta uutisoineen Coindeskin mukaan Wrightin väitteitä on moneen otteeseen kritisoitu, ja onpa joissain yhteyksissä pohdittu sitäkin, onko väitettyjä Nakamoton 1,1 miljoonaa bitcoinia oikeasti edes olemassa.

Lue myös:

    Uusimmat