Forbes: Mark Zuckerberg menetti vuodessa yli puolet omaisuudestaan – roima pudotus rikkaimpien ihmisten -listalla

Mikä on metaversumi? Toimittaja lähti asiantuntijan kanssa matkalle virtuaalimaailmaan, josta kuhistaan 5:21
Katso video: Tästä metaversumissa on kyse.

Facebookin perustaja ja nykyisen Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg, 38, on menettänyt vuodessa yli puolet omaisuudestaan, kertoo talouslehti Forbes.

Vuosi sitten syyskuussa Forbes kertoi Zuckerbergin omaisuudeksi noin 134 miljardia dollaria. Tämän vuoden syyskuuhun mennessä hänen omaisuudestaan oli sulanut 76,8 miljardia dollaria.

Talouslehden mukaan  Zuckerbergin nykyinen omaisuus on 57,7 miljardia dollaria. Dollari ja euro ovat tällä hetkellä lähes samanarvoisia.

Tämän myötä Zuckerberg on tippunut ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015 Yhdysvaltojen kymmenen rikkaimman ihmisen joukosta. Tämän hetkinen sija on 11., kun viime vuonna hän oli listan kolmas.

Varallisuuden laskusta Zuckerberg saa Forbesin mukaan syyttää Metan vajonnutta osaketta. Metan osakkeen arvo on tippunut vuodessa 57 prosenttia syyskuun kolmannen päivän kurssien mukaan.

Teknologia-alan yritysten osakkeet ovat olleet yleisestikin laskussa, muttei läheskään yhtä rajusti kuin Metan kurssi. Esimerkiksi Microsoftin osakkeen arvo on laskenut vuodessa 14 prosenttia ja Googlen emoyhtiö Alphabetin 25 prosenttia.

"Sijoittajat ovat peloissaan"

Metan osakkeen arvon laskun taustalla on muun muassa Applen uusi tietosuojakäytäntö, Forbes kertoo.

Tietosuojakäytännön myötä teknologiayritysten on ollut hankalampi jäljittää käyttäjiä sovelluksissa, mikä on vaikuttanut Metan mainosmyyntiin.

– Sijoittajat ovat peloissaan, Forbes luonnehtii.

Meta raportoi heinäkuussa historiansa ensimmäisestä kvartaalista, jossa yhtiön liikevaihto väheni. Silloin yhdellä prosentilla. Meta tekee suurimman osan tuloksestaan mainoksilla.

Yksi Metan ongelmista on myös kilpailija TikTok, joka houkuttelee mainostajia puoleensa. Wall Street Journal uutisoi hiljattain sisäisestä raportista, jonka mukaan Metan TikTok-kopio Instagram-reels on hankaluuksissa TikTokia vastaan.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä"tienasi"24 tunnissa 6:45
MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä "tienasi" 24 tunnissa.

Sijoittajat eivät niin innoissaan metaversumista

Forbesin mukaan normaaleissa olosuhteissa pieni liikevaihdon lasku on hallittavissa, mutta samaan aikaan Meta investoi raskaasti virtuaaliseen todellisuuteen ja metaversumiin.

Metaversumi on ikään kuin virtuaalinen maailma, jossa voisi tavata ihmisiä VR-lasien avulla ja myös ostaa esimerkiksi kiinteistöjä.

Forbesin mukaan Zuckerberg haluaa puhua vain metaversumista, mutta sijoittajat eivät ole olleet asiasta niin innoissaan.

– Se on pitkän aikavälin sijoitus ja toistaiseksi eräänlaista rahanhukkaa, arvioi tutkimus- ja investointiyritys Bencmarkin analyytikko Mark Zgutowicz Forbesille.

Palautuuko omaisuus?

Tämä ei ole kuitenkaan ainoa kerta, kun Zuckerbergin omaisuuden arvo on romahtanut. Myös vuonna 2012 hän tippui parikymmentä sijaa Forbesin rahalistalla, mutta jo seuraavana vuonna hänen omaisuutensa oli palautunut ennalleen.

Tähän vuoteen saakka omaisuus oli vain kasvanut.

Palautuuko omaisuus nytkin ennalleen niin kuin edellisellä kerralla? Forbesin arvion mukaan Zuckerbergin omaisuus on pitkälti kiinni Metan osakkeissa ja näin ollen hän luottaa yhtiöönsä pitkällä aikavälillä.

Nähtäväksi kuitenkin jää, pystyykö hän selättämään Metan ja metaversumin alkuvaiheen kompastelut.

Elokuussa Zuckerberg julkaisi Metan uudesta virtuaalimaailmasta New Horizonista kuvan, jota morkattiin ympäri maailmaa. Myöhemmin hän myönsi, että kyseessä oli varsin ”peruskuva” ja lupasi parannuksia grafiikoihin nopealla aikataululla.

Metan osake on laskenut kuvan julkaisun jälkeen useita prosentteja.

Zuckerberg nousi vuonna 2008 miljardööriksi vain 23-vuotiaana: neljä vuotta sen jälkeen, kun hän oli perustanut Facebookin. Hän oli aikansa nuorin miljardööri, joka oli hankkinut itse rahansa.

Lue myös:

    Uusimmat