Tappavaa tautia ei tunnisteta: sinnikäs yskä voi kertoa syövästä

Keuhkosyöpä diagnosoidaan valitettavan usein liian myöhään. Dailymail.com uutisoi Iso-Britanniassa käynnistyneestä keuhkosyöpäkampanjasta, jossa yli kolme viikkoa jatkuneesta yskästä kärsiviä patistetaan hakeutumaan lääkäriin.

Maassa todetaan joka vuosi 38000 uutta keuhkosyöpätapausta, mutta vain 15 prosenttia diagnosoidaan niin aikaisessa vaiheessa, että tautia päästään hoitamaan tehokkaasti.

Asiantuntijoiden mukaan yksi syy myöhäiseen diagnosointiin on se, etteivät potilaat tunnista oireita. Niitä ovat esimerkiksi sinnikäs yskä, rintakipu, hengästyneisyys ja painon menetys.

Terveysviranomaisten mukaan siinä missä muiden syöpien kohdalla kuolleisuus on laskenut huimasti viimeisen 30 vuoden aikana, keuhkosyövän osalta selviytymisprosentti ei ole parantunut. Keuhkosyöpäpotilas elää keskimäärin vain viisi kuukautta diagnoosin jälkeen. 28000 henkeä vuosittain vaativa keuhkosyöpä onkin Englannin tappavin syöpäsairaus.

Uudella oireista kertovalla kampanjalla Iso-Britannian hallitus toivoo voivansa pelastaa vuosittain 5000 henkeä jo vuoteen 2015 mennessä.

Lähde Dailymail.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja