"Tappajaetana" rouskuttaa tieltään kasvit ja kuolleet lajitoverit – näin tunnistat lähes kaikkialle Suomeen levinneen vieraslajin, joka pitäisi hävittää heti kohdattaessa

9:20
Näin tunnistat ja tuhoat espanjansiruetanan

Tappajaetanaksi nimitetty espanjansiruetana on puutarhurin painajainen. Haitallinen vieraslaji on levinnyt lähes koko Suomeen.

Espanjansiruetana viihtyy kosteissa paikoissa. Mikäli etanat haluaa pitää poissa omalta pihalta, paras konsti on Luonnontieteellisen keskusmuseon digitointipäällikön Anne Koivusen mukaan pitää piha mahdollisimman tylsän näköisenä. 

– Kannattaa pitää nurmikko lyhyenä ja siivota pois kaikki risukasat ja puupinot. Espanjansiruetanat eivät pidä tylsältä näyttävästä pihasta, hän kertoo.

Etanat viihtyvät tiheässä kasvustossa, pitkässä ruohikossa, missä ne ovat suojassa kasvien alla sekä lehti- ja heinäkasoissa. 

– Esimerkiksi samettikukat ovat niiden herkkua, Koivunen kertoo. 

Espanjansiruetana on kaikkiruokainen ja siksi se tekeekin kovaa tuhoa puutarhassa. Sille maistuvat kaikenlaiset koriste- ja hyötykasvien lehdet ja kukat. Lisänimen tappajaetana se on saanut siksi, että sen on havaittu popsivan myös kuolleet lajitoverit. 

Kiehuva vesi avuksi

Espanjansiruetana on helppo tunnistaa, sillä se on huomattavan kookas. Täysikasvuinen yksilö voi olla jopa 14 senttimetriä pitkä. Mikäli omalla pihamaalla törmää pahamaineiseen etanaan, se pitäisi hävittää. Koivusen mukaan helpoin tapa tappaa etana on laittaa se kiehuvaan veteen. 

– Kerää ne johonkin ämpäriin ja kaataa niiden päälle reilusti kiehuvaa vettä. Ne kuolevat sillä tavalla todella nopeasti, hän ohjeistaa. 

Espanjansiruetana leviää erityisen tehokkaasti ihmisten mukana. Etanan munia saattaa päätyä puutarhamyymälöistä ostettujen taimien mukana omalle kotipihalle, sillä etanan munia on hankala havaita juurien joukosta.

Espanjansiruetana on lähtöisin Portugalista ja ensimmäiset yksilöt Suomessa bongattiin liki kolmekymmentä vuotta sitten. Nykyään espanjansiruetanaa on havaittu noin 300 eri paikasta Suomessa ja pohjoisimmat havainnot ovat Rovaniemellä ja mahdollisesti jopa Kittilän tienoilla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja