Iljettävä näky: Juhani tallensi lähikuvaan madolla herkuttelevan ”tappajaetanan” – professori suosittelee kansalaisille etanantappotalkoita

0:42
Katso videolta Juhani Jalon ikuistama etanan ruokahetki.

Juhani Jalo törmäsi Vantaalla lenkkeillessään hämmästyttävään näkyyn. Läheltä kuvatulta videolta näkyy, kuinka etana syö matoa.

Juhani Jalo on kuvannut ennenkin erilaisia eläimiä lenkkeillessään ja lähettänyt niistä videoita tyttärelleen. 

– Isä on hyvin eläinrakas ihminen, tytär kommentoi MTV Uutisille.

Helsingin yliopiston professori Heikki Setälän mukaan videolla esiintyvä etana on espanjansiruetana. Kyseinen laji tunnetaan myös tappajaetana-nimellä, vaikka professorin mukaan nimi on harhaanjohtava.

– On ajateltu, että ne jahtaavat saalista verenmaku suussa ja oikeudettomasti hyökkäävät kimppuun sekä tuottavat tuhoa. Näin se ei kuitenkaan ole, Setälä täsmentää.

Hänen mukaansa etanat syövät lähes kaikkea, muun muassa kukkia ja liiskaantuneita lajitovereitaan. Saaliin pitää kuitenkin olla aina ensin kuollut. 

Etanoiden on huhuttu raadelleen ja syövän jopa linnunpoikasia. Tällaisiin väitteisiin Setälä suhtautuu kuitenkin epäilevästi.

– En minä niitä kyllä kokonaan voi tietenkään kieltääkään, ehkä joku tällaista on nähnyt, mutta sellaista tieteellistä vankkaa osoitusta tästä ei kuitenkaan ole. Tällaisten asioiden parissa nousee helposti erilaisia vääriä olettamuksia.

Kyseessä on vieraslaji

Espanjansiruetanoiden määrä on Setälän mukaan mahdotonta arvioida, sillä ne ovat levittäytyneet tasaisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. Kyseessä on vieraslaji, joka saapuu Suomeen ihmisten mukana esimerkiksi mullassa tai kasveissa.

– Sille ei ole kehittynyt petoja tai loisia, jotka sitä tehokkaasti torppaisivat. Tämän takia se pääsee runsastumaan niin tavattomasti näillä uusilla alueilla, Setälä sanoo.

Hänen mukaansa kuitenkin "jokusen kymmenen vuoden" odottelun jälkeen etanan alkuperäisiltä asuinsijoilta leviää pikkuhiljaa loinen tai peto, joka alkaa kurittaa kantoja Suomessa. 

Etanoita pitäisi tappaa

Setälän mukaan espanjansiruetanoista olisi hyvä päästä mahdollisimman nopeasti eroon. 

– Luonnon ystävänä on kauheaa puuttua siihen, että niitä pitäisi tappaa. Mutta kyllä niistä on eroon päästävä, samalla tavalla meidän pitää päästä eroon esimerkiksi lupiinista.

Setälä suositteleekin kaikille suomalaisille ”etanantappotalkoita”.

– Se tarkoittaa sitä, että etanoita kerätään poimimalla. Se ei ole vaarallista, itse poimin niitä aina paljain käsin, vaikka ne ovat vähän limaisia. Pistän niitä purkkiin, johon kaadan etikkaa tai kuumaa vettä, hän täsmentää.

Etanat tulisi tämän jälkeen haudata maahan. 

– Ne kuolevat niin tuskattomasti, kuin vaan ihminen voi kuvitella etanan kuolevan, Setälä sanoo.

Hänen mukaansa tätä tulisi tehdä niin usein, kun etanoita näkee.

– Tällä voi päästä alueellisesti ihan hyviin tuloksiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja