Pekka Katajan raakaa pahoinpitelyä tutkitaan nyt murhan yrityksenä, esitutkintaa jatkaa KRP – motiivi yhä hämärän peitossa

Pekka Katajaan kohdistunutta väkivallantekoa tutkitaan nyt murhan yrityksenä – tutkinta siirtyi Keskusrikospoliisille 1:04
Katajan tapausta tutkitaan nyt murhan yrityksenä – MTV Uutiset Live kertoo, mitä asiasta tiedetään nyt.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistunutta väkivallantekoa tutkitaan nyt murhan yrityksenä. Rikosnimike on koventunut, sillä aiemmin poliisi tutki tapahtumia tapon yrityksenä.

Jämsässä viime perjantaina tapahtuneen teon esitutkinta on siirtynyt keskusrikospoliisille (KRP).

"Tutkinta jatkuu aktiivisesti"

Pekka Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsänkoskella perjantaina aamulla. Kataja sai vakavia vammoja, ja hänet vietiin sairaalahoitoon Tampereelle.

– Tapauksen esitutkinta on kesken, ja sitä jatketaan aktiivisesti. Tämänhetkisten tietojen perusteella kyseessä on raaka henkeen ja terveyteen kohdistunut teko, tutkinnanjohtaja Teemu Karhunen KRP:stä kertoo tiedotteessa.

KRP:n mukaan esitutkinta on edennyt. Rikosnimike koveni murhan yritykseksi tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi. STT ei ole tavoittanut Karhusta kertomaan tarkemmin esitutkinnasta.

Epäiltyjen tuntomerkkejä ei anneta vieläkään julkisuuteen

Teosta epäiltynä on etsitty kahta miestä. Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut epäiltyjen tuntomerkkejä julkisuuteen, sillä uhrin ja todistajien kuvaukset ovat olleet ristiriitaisia keskenään.

Poliisi pyytää yhä vihjeitä ja havaintoja tapauksesta. Vihjeet voi ilmoittaa numeroon 050 456 0471 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.keski-suomi@poliisi.fi.

Kataja uskoo äärioikeistolaisten olevan teon takana

Kataja on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jämsässä. Hän työskentelee jämsäläisen kansanedustajan Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana.

Kataja on ollut vakuuttunut, että hänen kimppuunsa hyökänneillä miehillä oli teolleen poliittinen motiivi.Kataja kertoi eilen profiloituneensa politiikassa maahanmuuton kriitikkona, mutta samaan aikaan suututtaneensa myös keskisuomalaisia äärioikeistolaisia, joita hän on ollut aktiivisesti erottamassa Keski-Suomen perussuomalaisista.

Kataja kertoi olleensa äärioikeistolaisten "ykköshaukkumiskohde" Keski-Suomessa.

– Olen ajanut tätä asiaa useamman vuoden järjestelmällisesti ja saanut vihamiehiä siltä taholta. Olen satavarma, että tälle on poliittinen syy ja että syylliset löytyy siltä suunnalta, Kataja sanoi.

Poliisi ei ota kantaa motiiviin

Perussuomalaiset on pitänyt tekoa poliittisesti motivoituna.

– Kaikki viittaa siihen, että kyseessä ei ole satunnainen rikos vaan nimenomaan Katajaan ja hänen puoluepoliittiseen toimintaansa kohdistunut isku ja henkirikoksen yritys, puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja puoluesihteeri Simo Grönroos sanoivat lauantaina tiedotteessa.

Poliisi ei ole ottanut kantaa teon motiiviin. Rikoskomisario Markku Latvala Sisä-Suomen poliisista ei halunnut eilen lähteä arvailemaan teon motiivia.

– Meidän tehtävämme on selvittää tämä rikos eikä motiivia. Motiivi selviää sitten esitutkinnan aikana, mikäli se selviää, Latvala sanoi STT:lle.

Poliisin käsitys on ollut, että Katajan kerrostaloasunnosta Jämsänkoskella ei ole viety omaisuutta.

Päähän ommeltiin noin 150 tikkiä

Kataja kertoi, että Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehdyissä tutkimuksissa hänellä havaittiin kallonmurtuma ja aivoverenvuoto. Tutkimusten mukaan Katajan päähän kohdistui pahoinpitelyssä vähintään 21 vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä tehtyä lyöntiä.

Lisäksi Katajalta murtui kolme kylkiluuta ja vasemman käden peukalo vaurioitui pahasti. Hänen päähänsä ommeltiin noin 150 tikkiä.

Eilen Kataja oli Jämsän aluesairaalassa, josta hän arveli pääsevänsä pois ehkä jo lähipäivinä.

Lue myös:

    Uusimmat