Mainos

Tapaus Jemen on some-ajan mediaihme

Suomalaisten Atte ja Leila Kalevan panttivankeus päättyi onnellisesti, ja aviopari palaa 140 vuorokautta kestäneestä panttivankeudesta Suomeen mahdollisesti jo tänään perjantaina.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kiitti torstai-iltana pitämässään pressitilaisuudessa erikseen tiedotusvälineitä siitä, että ne pitivät siepattujen henkilöllisyydet ja taustat salassa koko sieppauksen ajan.

Tämä toki osoittaa kotimaisen median solidaarisuutta paitsi Atte ja Leila Kalevaa myös toisiaan kohtaan. Herkullisilla tiedoilla - siepatut ovat upseeri ja öljy-yhtiön työntekijä - ei lähdetty uutiskilpaan.

Silti nimien pysyminen pimennossa on suoranainen ihme. Eivät mediat nykypäivänä enää määrää, mitkä tiedot päätyvät julkisuuteen. Facebookin ja Twitterin myötä kuka tahansa on tiedon vartija tai sen vuotaja, ja tavalliselle kansalaiselle kiinnostavan tiedon julkistamisen perusteeksi voi riittää pelkkä julkistamisen halu. Ei sitä mikään ammattietiikka säätele.

Atte ja Leila Kalevan verkostot ovat laajat kuten kenen tahansa työssä käyvän aikuisen: on opiskelukavereita, työkavereita, tuttuja ja tutun tuttuja - tuhansia ihmisiä. On hämmästyttävää, että jokikinen heistä torjui houkutuksen tehdä täräyttävä paljastus.

Siinä missä pariskunnan ammatit olivat heille Jemenissä suunnaton riski, täällä kotimaassa se varmaankin auttoi heitä. Armeijasta ei yleensä vuodeta mitään, ja Neste Oilin kaltaisessa pörssiyrityksessäkin on varmaan suhteellisen helppoa käskeä työntekijöitä pitämään suut supussa.

Yhtä kaikki tapaus Jemen kertoo meistä ihmisistä paljon hyvää - kukaan ei halunnut ottaa kontolleen riskiä mahdollisista ihmishenkien menetyksistä.

Kaikki edellä sanottu pätee tietenkin vain, jos uskomme, etteivät sieppaajat tienneet, millaiset kultakimpaleet heillä oli kiristyksen välineiksi. Suomen ulkoministeriö tuntuu näin uskovan tai ainakin uskottelevan, mutta maalaisjärjellä ajatellen tämä on epätodennäköistä. Kun harvinainen ulkomainen vieras saapuu maahan, jossa sieppaukset ovat elinkeino, vieraan kansallisuus ja henkilöllisyys ovat kuumaa kauppatavaraa välittömästi.

Ja kun nimi on tiedossa, voikin aloittaa googlettamisen. Sekään ei liene jemeniläisheimoille vierasta. Ainakin videon lataaminen Youtubeen onnistui, kuten sieppauksen vaiheissa näimme.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.