Tapani Kansa, 66, kiertueelle: Minulla on rautainen kunto

Laulaja Tapani Kansa pitää itsensä kunnossa uiden ja soutaen. Apuna syksyn keikkakiertueella on jo vuosia sitten hankittu vankka peruskunto.

Pitkän linjan laulaja Tapani Kansa on viettänyt kesää keikkaillen, mutta väliin on mahtunut  myös sopivassa suhteessa lomailua. Syksyllä miestä työllistää seitsemällä paikkakunnalla vieraileva Kuljen taas kotiinpäin -konserttikiertue.

– Kesä on mennyt kivasti: on ollut kohtalaisesti keikkoja, muttei kuitenkaan liikaa. On ehtinyt olla iisisti. Minusta parasta on, kun saa olla rauhassa kotona oman perheen kanssa, Kansa kertoo MTV.fille.

Syksyn konserttikiertueella mies tulkitsee omien kappaleidensa lisäksi Toivo Kärjen, Tapio Rautavaaran ja Olavi Virran lauluja. Kaikki herrat henkilökohtaisesti tavanneelle Kansalle klassikoiden tulkitseminen on kunnia-asia.

– Nyt tehdään vähän eri tavalla, intiimimmin ja läheisemmin. Olen siitä kauhean iloinen. Kyllä siinä voi herkkiä hetkiä ja kauniita muistoja tulla mieleen kun niitä laulaa. Muistan kun tapasin Tapio Rautavaaran, olin itse siinä tilanteessa kuunteluoppilaana, hän oli kuitenkin sen verran elämää nähnyt mies ja minä 30 vuotta nuorempi, mies muistelee.

Vaikka Kansalla on ikää jo 66 vuotta, mies jaksaa yhä antaa kaikkensa lavalla. Kuntonsa salaisuudeksi mies nimeää jo nuorella iällä taitetut juoksu- ja hiihtokilometrit.

– Olin hyvin aktiivinen kuntoilija siihen asti, kun polveni alkoivat reistailla. Juoksin kymmeniä vuosia ja hiihdin talvet. Nautin siitä todella, se oli minulle elämän suola ja sokeri. Siten rakensin rautaisen peruskunnon, josta on yhä hyötyä.

Nykyään Kansa liikkuu vesillä eikä ota liikaa paineita kuntoilustaan.

– Hoidan puutarhaani ja kesäisin soutelen, kun asun järven rannalla. Talvisin käyn 3–4 kertaa viikossa uimassa. Mutta ei tässä iässä tarvitse enää niin kovia kierroksia ottaa! Ei juoksemista ja hiihtoa voi millään korvata eikä tarvitsekaan. Pitää sopeutua uusiin tilanteisiin – jos nivelet kuluvat, pitää ottaa iisimmin – en esimerkiksi enää lähde liian pitkille kiertuelle, haluan välillä ehtiä kotiinkin. Nyt funtsailen enemmän, mies naurahtaa.

Kansan ura on kestänyt jo lähes viisikymmentä vuotta. Vuosiin mahtuu paljon ikimuistoisia hetkiä, joista yksi tapahtui aivan uran alussa.

– Ensimmäinen iso keikkani oli aika kova: lauloin olympialaisissa Montrealin kisoissa itse tekemäni tervetuliaislaulun. Mutta kaikki keikat ovat elämyksiä. Välillä yleisö ei ole tahtonut laskea minua lavalta pois ollenkaan! Näin moniin vuosiin mahtuu tietysti myös vastoinkäymisiä, mutta olen saanut nauttia urastani pitkään, Kansa toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat