Joulun kutsuvieras kunnioittaa talon tapoja. Vieraan on hyvä pitää mielessä aito kiinnostus muita pöytäseurueen ihmisiä kohtaan ja muistaa, että joulu on rauhan juhla.
– Isäntäväki on kutsunut joukolle ihmisiä, jotka ovat kaikki tasavertaisia keskenään. Isännän ja emännän tehtävänä on johdattaa keskustelua ja tarkkailla, että jokainen pöydässä ottaa siihen osaa, sanoo tapakonsultti ja tietokirjailija Helena Valonen.
Jouluruokaa tai -lahjoja ei ole syytä hankkia luotolle ja aiheuttaa näin turhaa stressiä itselleen. Aiemmin saattoi olla kunnia-asia laittaa pöytään tarjolle mahdollisimman montaa sorttia, mutta nykyään ihmiset eivät sellaista kaipaa.
– Kenenkään ruokavaliota ei ole tarpeen tarkkailla ja kommentoida. Joku syö kinkkua, toinen maksalaatikkoa, toinen pelkkää kalaa tai kasvista. Emme myöskään kauhistele kaloreita, vaan otamme ruokaa lautaselle, Valonen ohjeistaa.
"Ei sahtia väkevämpää"
Tapakonsultti Arja Porvali kertoo suomalaisten jouluperinteiden muutoksesta ruokapöydän tarjonnan, saunan ja lahjojen avaamisen suhteen. Esimerkiksi veganismi ja muut kasvisruokavaliot ovat yleistyneet, joten kinkku lisukkeineen ei tyydytä yhä useamman nälkää.
– Aikoinaan saunassa käynti perhekunnittain kuului jouluperinteeseen, mutta nyt miehet käyvät erikseen ja naiset erikseen. Aika monet nuoret eivät enää suhtaudu saunaan samoin kuin vanhemmat, eikä heille sauna edes ole välttämättä tätä päivää, Porvali on huomannut.
Jouluaaton lahjat on perinteisesti jaettu vasta ruokailun jälkeen, mutta tavasta on Porvalin mukaan lipsuttu niin, että ja pukki voi tulla käymään jo ruokailua ennen. Näin aikuiset voivat ajatella lasten rauhoittuvan ja ruokailutilanteen onnistuvan paremmin.