Tanskan vaalitaistelussa kaikki puolustavat hyvinvointivaltiota

Tanskan vaalien kiistakapulaksi on nousemassa jälleen ulkomaalaispolitiikka. Myös Suomen malli hoitaa pakolaiskysymystä on otettu esiin vaalikeskusteluissa.

Kaikki Tanskan puolueet ovat rummuttaneet hyvinvointivaltion puolesta ennen ylihuomisen parlamenttivaaleja. Keskustelua käydään siitä, millä tavoin koulutusta, sairaanhoitoa, lasten- ja vanhustenhoitoa sekä joukkoliikennettä pitäisi parantaa. Kukaan ei ole ehdottanut palveluiden karsimista.

Pääministeri Anders Fogh Rasmussen ylpeili suuressa tv-väittelyssä, että porvarihallitus on rakentanut vuosittain paljon enemmän kunnallisia asuntoja kuin niitä rakennettiin demarihallituksen aikana.

Talous on hyvällä mallilla, ja työttömyys on pudonnut ennätyksellisen alhaalle 3,1 prosenttiin. Tilipusseista löytyy myös jonkun verran enemmän kruunuja, koska hallitus on laskenut tuloveroja.

Oppositio muistuttaa, että monet maksut ovat kallistuneet. Esimerkiksi metrolippu on noussut kuudessa vuodessa 13 kruunusta 19 kruunuun eli noin 2,5 euroon.

Suomi vilahti pakolaiskeskustelussa

Myös pakolaisasiat nousivat tapetille, kun Uusi allianssi ja sosiaalidemokraatit vaativat pakolaiskeskuksissa asuvien olojen kohentamista.

Ehdotuksen mukaan esimerkiksi ne irakilaiset, joille ei ole myönnetty turvapaikkaa, saisivat työskennellä ja asua pakolaiskeskusten ulkopuolella. Heitä on noin 800.

- Se toisi Tanskaan suuria määriä turvapaikanhakijoita, Fogh Rasmussen varoitti ja viittasi Ruotsiin, jonne on virrannut kymmeniätuhansia irakilaisia.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Helle Thorning-Schmidt otti puolestaan esille Suomen ja piti Suomen tapaa hoitaa pakolaiskysymyksiä hyvänä esimerkkinä. Vaalien alla Tanskan lehdissä on haastateltu useita suomalaisia viranomaisia pakolaiskysymysten hoidosta.

Uusi puolue sekoittaa pakkaa

Ensi vilkaisulla saa helposti sen käsityksen, että Tanskan politiikka olisi täynnä vasemmistolaisia puolueita.

Hallituksen muodostavat konservatiivit ja Venstre. Oppositiossa ovat sosiaalidemokraatit, radikaali venstre, sosialistit ja yhteislista, joka on kaikista punaisin. Tarkempi tarkastelu osoittaa kuitenkin, että Venstre on oikeistolaisempi kuin sen hallituskumppani konservatiivit.

Radikaali venstre taas on keskilinjan puolue, joka on tukenut vuoroin oikeisto- ja vasemmistohallituksia.

Venstren puheenjohtaja Fogh Rasmussen on johtanut puolueensa ja konservatiivien porvarillista vähemmistöhallitusta vuodesta 2001. Hallitus on riippuvainen siirtolaisvihamielisen Tanskalaisen kansanpuolueen tuesta.

Keväällä perustettu Uusi allianssi ja sen värikäs johtohahmo Naser Khader ovat ottaneet tehtäväkseen tuupata Pia Kjärsgaardin johtama Tanskalainen kansanpuolue syrjään vaikutusvaltaisesta asemastaan.

Opposition pääministeriehdokas on sosiaalidemokraattien melko tuore johtaja Thorning-Schmidt. Hän toimi 1990-luvun lopulla keskusammattijärjestö LO:n kansainvälisenä sihteerinä ja myöhemmin europarlamentaarikkona.

Kansankäräjille Thorning-Schmidt valittiin vuoden 2005 vaaleissa ja saman tien sosiaalidemokraattien puheenjohtajaksi. Hän on hieronut yhteistyötä radikaali venstre -puolueen ja sosialistisen kansanpuolueen kanssa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat