Mainos

Tanskan öljyturma uhkaa rantoja ja merilintuja

Tanskan rannikolla Själlandin eteläpuolella ajelehtiva yli 15 kilometriä pitkä öljylautta on ajautumassa kohti Grönsundin salmea.

Öljy on peräisin tankkerista, joka törmäsi eilen rahtialukseen Tanskan eteläpuolella. Mereen on valunut yli 1900 tonnia öljyä, jonka keräämistä on vaikeuttanut kova merenkäynti.

Tanskan merivartiosto vahvisti aiemmin, että öljyä oli yön aikana ajautunut Bogön ja Farön saarten rannoille Grönsundin salmessa.
Saarten rannoille ajautunut öljy on peräisin torstaina rahtialukseen törmänneestä öljytankkerista.
-Kyse on vain pienistä öljymääristä, mutta en voi antaa tarkempia tietoja tässä vaiheessa. Olemme juuri tekemässä yhteenvetoa kokonaistilanteesta, sanoi Kim Möller Petersen merivartiostosta.

Pelastusmiehistö tarkkaili huolestuneena mereen valuneen öljylautan matkaa kohti Tanskan saarten rantoja. Aamulla näytti siltä, että Falsterin ja Mönin saaret välttyisivät öljytuhoilta, kun noin 15 kilometrin pituinen öljylauttojen ketju kulkeutui Grönsundin salmea pitkin kohti luodetta. Pelastusviranomaisten mukaan öljy uhkasi ennen muuta Lollandin ja Själlandin välillä sijaitsevia pikkusaaria.

Merenkäynti vaikeutti

Arviolta 1900 tonnia öljyä valui mereen torstain vastaisena yönä, kun öljytankkeri törmäsi rahtialukseen Falsterin saaren itärannikolla. Baltic Carrier -tankkerissa oli tiettävästi 35 000 tonnia polttoöljyä lastinaan. Pelastustöitä hankaloitti kova merenkäynti, joka esti pelastusaluksia laskemasta mereen öljypuomeja.

Meren valunut öljy uhkaa rantojen lisäksi aluetta levähdyspaikkanaan pitäviä kymmeniätuhansia merilintuja. Erityisesti allit, haahkat ja mustalinnut käyttävät Falsterin ja Mönin rannikoita levähdyspaikkoinaan. Myös alueen kalakanta on vaarassa.

Saksan merenkulkuviranomaiset sanoivat aamulla, että öljy ei uhkaa Saksan rannikkoa. Torstainen onnettomuus sattui Falsterin saaren ja Saksan rannikon puolivälissä, mutta enimmäkseen etelästä puhaltanut tuuli ja merivirrat ovat kuljettaneet öljylautan kohti Tanskan saaria.

(MTV3-STT-RB-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.