Mainos

Tanskalainen pilavideo suututtaa muslimeja

Iran esittää vastalauseen Tanskalle ja EU:n puheenjohtajamaalle Suomelle.

Tanskalainen pilavideo profeetta Muhammedista on raivostuttanut muslimeja mm. Indonesiassa, Jordaniassa ja Iranissa.

Tanskan televisio näytti perjantaina otteita videosta, jossa äärioikeistolaiset nuorisopoliitikot esittävät profeettaa rienaavasti. Muhammed kuvattiin esimerkiksi juopuneena terroristina ja virtsaavana kamelina.

Indonesian tärkeimmän muslimineuvoston puheenjohtaja muistutti, että Tanskan hallitus on vastuussa kansalaistensa toimista. Samaa mieltä olivat vanhoilliset muslimit.

- Tanskan viranomaisten pitäisi pohtia vakavasti, aikovatko he puolustaa ihmisoikeuksien nimissä paria kansalaistaan, jotka selvästi loukkasivat profeetta Muhammedia, ja uhrata suhteensa islamilaiseen maailmaan, sanoi kovan linjan muslimeiden neuvoston tiedottaja Fausan Al Ansori.

Vuosi sitten tanskalaislehti Jyllands-Posten julkaisi Muhammedista 12 pilapiirrosta. Kohu kuvista johti väkivaltaisiin mielenosoituksiin useissa muslimimaissa ja boikotteihin tanskalaisia tuotteita vastaan.

Jordanian suurin poliittinen puolue Islamilainen toimintarintama arvosteli islamilaisia maita siitä, että ne eivät ole reagoineet riittävästi tanskalaisvideoon. Puolueen johtoon kuuluva Hamzeh Mansour sanoi, että islamilaisten valtioiden olisi pitänyt kutsua suurlähettiläänsä takaisin ja jäädyttää suhteensa maihin, jotka sallivat pilkan.

Iranin ulkoministeriö ilmoitti, että se lähettää vastalauseen sekä Tanskalle että Suomelle, joka on EU:n puheenjohtajamaa. Iranin mielestä tanskalaisvideo on islamin häväistystä.

Tanskan pääministeri paheksui videon esittämistä

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen on arvostellut ankarasti äärioikeistolaisen kansanpuolueen nuorisoliittoa videosta, jossa nuoret poliitikot esittävät profeetta Muhammedia rienaavasti.

- Tuomitsen voimakkaasti kansanpuolueen nuorisoliiton jäsenten käytöksen, Rasmussen sanoi tänään tanskalaiselle uutistoimistolle Ritzaulle.

- Heidän makunsa ei millään tavoin edusta tanskalaisten tai nuorten tanskalaisten käsitystä muslimeista tai islamista.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.