Mainos

Tanska ja Norja toivovat YK:sta apua Arktis-kiistoihin

Tanska ja Norja toivovat Pohjoisen jäämeren rantavaltioiden sopivan Arktiksen hyödyntämisestä ja suojelusta YK:n suositusten mukaisesti. Ilulissatiin Grönlannin länsirannikolla tänään alkaneeseen kokoukseen olivat saapuneet Tanskan, Norjan, Kanadan, Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat.

- Ne, jotka sanovat, että Arktiksella vallitsee lakityhjiö, ovat väärässä. Arktista koskevat YK:n meriensuojelulait niin kuin kaikkia muitakin merialueita, tähdensi Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Störe.

Norja ja Tanska ovat toivoneet osallistujien allekirjoittavan sopimuksen, jossa osapuolet nojautuisivat YK:hon kaikissa kiistakysymyksissä. Tämä koskisi sekä aluevaatimuksia että yhteistyötä onnettomuus-, meriturvallisuus- ja öljyvahinkotapauksissa.

Arktiksen mittaviksi arvioitujen luonnonrikkauksien hyödyntäminen on helpottunut sitä mukaa kun napa-alueen jääpeite on sulanut. Amerikkalaisarvioiden mukaan mannerjalusta saattaa kätkeä sisäänsä 25 prosenttia koko maapallon vielä löytymättömistä öljy- ja kaasuvaroista.

Arktisellä alueella eli Arktiksella tarkoitetaan maapallon pohjoisnapaa ympäröiviä alueita.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.