Tanja Karpela täyttää 50 vuotta – löysi unelmatyönsä luonnosta ja koirien seurasta: "Jo ihan pienenä tyttönä viihdyin aina luonnossa"

Missinä ja kansanedustajana tunnettu Tanja Karpela etsii nyt liito-oravia koirien avulla – MTV mukana metsässä 3:51
Tanja Karpela kartoitti keväällä liito-oravia koirien avulla Varsinais-Suomessa.

Tanja Karpela täyttää 50 vuotta. Entinen kansanedustaja ja ministeri kertoo seuraavansa politiikkaa edelleen mielenkiinnolla, mutta ei kaipaa enää vallan ytimeen.

Tanja Karpela on viettänyt kesää mökillään itärajan tuntumassa miehensä, nuorimman poikansa ja perheen viiden koiran kanssa. Lomailun lisäksi mökiltä käsin on tehty koira-avusteisia maastokartoituksia.

Entinen kansanedustaja ja ministeri on kouluttanut inventointikoiria vuodesta 2013 lähtien, ensimmäisenä ja ainoana Suomessa. Inventointikoirat etsivät esimerkiksi uhanalaisia kasvi- tai eläinlajeja.

– Lyhyesti sanottuna teemme töitä luonnon monimuotoisuuden puolesta. Pyrimme koiran hajuaistin avulla löytämään merkkejä kartoitettavasta lajista. Näin saamme tietoa lajin elinympäristöstä ja esiintyvyydestä.

Tänä keväänä Karpela on koirineen kartoittanut liito-oravaa Varsinais-Suomessa. Projekti on osa Metsähallituksen luontopalveluiden liito-oravahanketta.

– Tänä keväänä olemme käyneet läpi kolmisenkymmentä maastokohdetta. Ja samaa teimme jo viime syksynä ja viime keväänäkin.

Ikä tuo viisautta ja uhmakkuutta

Karpela kertoo olleensa lapsena ja nuorena hyvin ujo, hiljainen ja vetäytyvä.

– Kun sitten 20-vuotiaana tuli Miss Suomi -kisat, opin esiintymään suurtenkin yleisöjen edessä jännittämättä. Vaikka toki perusluonteeni on edelleen hiljainen. Silloin missikisat olivat nuorelle tytölle tilaisuuksia, jotka toivat töitä. Mutta onko niiden paikka enää nykymaailmassa sellaisessa muodossaan? Sitä kannattaa pohtia.

Karpela ei tunnustaudu ikäkriiseilijäksi.

– Niin kauan kuin ikääntyy niin, että on terve, mielestäni ikääntyminen on pelkästään positiivinen asia, hän sanoo.

Karpelan mukaan parhaimmillaan ikä tuo viisautta ja kärsivällisyyttä, nöyryyttä ja ripauksen uhmakkuuttakin.

– Mutta ennen kaikkea kiitollisuutta. Elämä on parhaimmillaan seikkailu, ja minulla on ollut hyvä sellainen. Olen kiitollinen kaikista kokemuksista, joita elämä on tuonut ja millä tavalla ne ovat muokanneet ihmisyyttäni ja ajatusmaailmaani.

Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa

Politiikan jätettyään Karpela perusti miehensä kanssa koirien koulutusta ja hoitolapalveluita tarjoavan Kaerin vuonna 2010 ja suoritti eläintenkouluttajan ammattitutkinnon.

– Olemme molemmat kasvaneet koirien kanssa. Olin opiskellut nuorena sosionomiksi, mutta sitten 12 vuotta kului politiikassa. Sen uran lopetettuani koin, että minun pitäisi joko päivittää sosionomin tietoni tai opiskella uusi ammatti. Koira-ajatukset olivat pyörineet mielessäni jo pitkään, joten valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon.

Karpela kertoo seuraavansa politiikkaa edelleen mielenkiinnolla, mutta ei kaipaa enää vallan ytimeen. Hän on tyytyväinen elämäänsä juuri tällaisenaan.

– Koen, että meistä kukaan ei loppujen lopuksi pysty vaikuttamaan kovin moneen asiaan elämänsä aikana. Siksi kannattaa suunnata energiansa ja aikansa sellaisiin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Sellaisiin, joissa voi hyödyntää omaa osaamista, intressiä ja intohimoa. Tämä on minun alani ja osani.

– Kun tämän sanon, voi tulla mieleen, että kyllähän politiikassakin voi vaikuttaa, ja toki voikin. Mutta aikansa kutakin. Se oli tietenkin mielenkiintoista aikaa. Sain olla mukana oppositiossa ja hallituksessa ja ministerinäkin. Mutta tällä hetkellä toimenkuvani on tällainen, ja pidän tästä kovasti.

Tanja Karpela

  • Syntynyt Salossa 22. elokuuta 1970. Asuu Salossa.
  • Koulutukseltaan sosionomi (AMK) ja eläinten kouluttaja (AT), toimii yrittäjänä Kaer-koirakoulussa ja -hoitolassa.
  • Keskustan kansanedustaja 1999–2011 ja kulttuuriministeri 2003–2007, perustanut miehensä kanssa turvakodin hädässä olevien suomalaisten koirien pelastamiseksi. Valittiin Miss Suomeksi vuonna 1991, minkä jälkeen toimi myös mallina.
  • Perheeseen kuuluvat aviomies ja yhtiökumppani Janne Erjola sekä lapset, 24-vuotias Tia, ja 22-vuotias Thomas ja 10-vuotias Jon sekä viisi koiraa.
  •  Harrastaa lukemista ja kertoo hemmotelleensa itseään tänä kesänä muun muassa Helena Wariksen ja Kaari Utrion kirjoilla. Harrastuksiin kuuluvat myös mökkeily ja luonto. "Meillä on mieheni kanssa tavoitteena kiertää kaikki Suomen kansallispuistot."
  • Juhlii merkkipäiväänsä vaellusretkellä kansallispuistossa.

Lue myös:

    Uusimmat