Mainos

Tänään kansainvälinen aidspäivä

Tänään vietettävänä maailman aids-päivänä huomio kiinnittyy naisiin ja tyttöihin. Maailmanlaajuisesti HIV-tartunnan kanssa elää yli 42 miljoonaa ihmistä.

YK:n aidsohjelman mukaan etenkin naimisissa olevat kehitysmaiden naiset ovat suurimmassa vaarassa saada hiv-tartunta. Köyhillä naisilla ei useinkaan ole mahdollisuutta vaatia kumppaniltaan kondomin käyttöä. Aids on yleisin kuolinsyy Afrikassa ja neljänneksi yleisin koko maailmassa.

Tartunnat heteroseksistä lisääntyneet

Suomessa todettiin viime vuonna heteroseksistä saatuja aids-tartuntoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kaikista tartunnoista vajaa kolmannes oli saatu seksistä. Heteroseksistä tartunnan saaneista naisista suurin osa oli alle 30-vuotiaita.

Viime vuosina Suomessa on havaittu seksistä saatuja hiv-tartuntoja aiempaa enemmän. Kaikkiaan Suomessa on tähän mennessä todettu 1736 hiv-tartuntaa. Aids-tukikeskus muistuttaakin ihmisiä kondomin käytön tärkeydestä.

- On sanomattakin selvää, että kehitys on huolestuttava. Eli viesti on se, että ei kannata olla suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tukikeskus aikoo tehdä ensi vuonna entistä enemmän ennalta ehkäisevää työtä varsinkin nuorten keskuudessa, sanoo toiminnanjohtaja Corinne Björkenheim Aids-tukikeskuksesta.

Suomi ja Viro yhteistyöhön tartuntojen taltuttamiseksi

Helsinki ja Tallinna ovat aloittaneet yhteisen tehokampanjan hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi. Kampanjassa keskitytään muun muassa matkailijoiden valistamiseen. Suomenlahden yli tehdään vuosittain yli kuusi miljoonaa matkaa, ja pieneen osaan matkailua liittyy myös riskikäyttäytymistä. Tämän vuoksi tietoa jaetaan satamissa.

- Tarkoitus on todella tiedottaa niistä vaaroista joita siellä on olemassa. Matkailijoista on ehkä yksi prosentti, tai allekin yksi prosentti, sellaisia, joilla on tällaista riskikäyttäytymistä Tallinnan puolella. Suurin osa käviöistä on ihan normaaleja turisteja. Tarkoituksemme ei ole tarkoitus leimata ketään, sanoo HUUTA-projektin päällikkö Maj-Lis Vänskä.

Virossa on eniten hiv-tartuntoja asukasta kohti koko EU:n alueella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.