Tampereella tulostettiin ihmisen varaosa – kauanko printtielimiä joudutaan odottamaan?

Suomalais-norjalainen tutkijatiimi onnistui tulostamaan ihmisen leukaluun. Vielä on kuitenkin pitkä matka siihen, että potilaille voidaan alkaa tulostaa niin sanotusti varaosia, Uutisaamussa vieraillut tutkija toppuutteli.

Tampereen ja Bergenin yliopistojen tutkijat ovat onnistuneet tulostamaan eläviä kudoksia niin sanotulla biotulostimella. Biotulostuksessa tulostetaan samanaikaisesti soluja ja biomateriaalia, selitti Uutisaamussa vieraillut tutkija Miina Björninen BioMediTech-tutkimusinstituutista.

Printattu ihmisen leukaluu on mallikappale, joka osoittaa tekniikan toimivan. Menee kuitenkin vielä vuosia ennen kuin lääkkeiksi luokitellut tulostetut kudokset ovat käyneet läpi vaaditut tutkimukset ja niitä aletaan siirtää varaosiksi koehenkilöihin saati potilaisiin.

– Ensin tulee eläinkokeita ja sen jälkeen, kun tiedetään ne tulokset, uskalletaan viedä potilastutkimuksiin ja sitten siitä vielä vuosien päästä saadaan mahdollisesti ihan hoitoihin, Björninen selitti.

Björninen kertoo, että tutkimuksissa on jo kehitelty miniaivoja, sisäelimiä ja syöpäkudosmalleja – jopa sydän on onnistuttu tulostamaan. Elimien toimintaa on tutkittu koe-eläimillä.

Haaveena täydellinen elinsiirre

Kehon varaosien tulostaminen voi kuulostaa tieteisfiktiolta, mutta biotulostimen printtaamille kudoksille on käytännön tarvetta.

Lukuisat ihmiset ympäri maailman tarvitsevat elinsiirteitä. Luovuttajien määrän lisäksi ongelmaksi voi muodostua siirteen aiheuttama hylkimisreaktio. Potilaan omien solujen eristäminen ja uudelleen ohjelmointi erilaisiksi kudoksiksi voisi auttaa välttämään sen.

Toisinaan siirre, esimerkiksi jänne, voidaan ottaa potilaasta itsestään ja siirtää kehossa vain toiseen kohtaan. Kudosten tulostaminen säästäisi myös tältä toimenpiteeltä.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Ihmisille varaosia tulostamalla 5:31
Mitä biotulostaminen käytännössä tarkoittaa ja mitä haasteita siihen liittyy? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat