Sioilla tehty tutkimus paljasti jotakin uutta kuolemasta

Näitä asioita suomalaiset katuvat kuolinvuoteellaan 5:03
KATSO MYÖS: Saattohoitokoti on monelle se viimeinen koti. Mutta mitä suomalaiset katuvat kuolinvuoteellaan? Esimerkiksi näitä asioita.

Yalen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei kuolema solutasolla tapahdukaan niin nopeasti kuin kenties uskomme. Solut saattoivat "elpyä" tuntikausienkin kuluttua, vaikka sen on ajateltu olevan mahdotonta.

Kuolema ei kenties tulekaan niin nopeasti kuin olemme ajatelleet. Yalen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että solutason toimintoja voidaan saada palautumaan kuoleman jo tapahduttua, kertoo CNN.

Osa sikojen soluista "tointui" kuolemasta

Tutkimuksessa oli mukana sata sikaa, jotka nukutettiin. Tämän jälkeen niille tuotettiin sydänkohtaus, johon siat kuolivat. Sikojen kehoon palautettiin verenkierto erityisellä OrganEx-laitteella.

Kävi ilmi, että osa sikojen elinten soluista "tointui" kuolemasta.

– Nämä solut toimivat tunteja sen jälkeen, kun niiden ei enää pitäisi toimia, kuvailee tutkimusta johtanut vertailevan lääketieteen, genetiikan ja psykiatrian professori Nenad Sestan.

– Tulos kertoo, että solujen tuhoutumisen voi pysäyttää. Niiden toiminnan voi palauttaa useissa elintärkeissä elimissä jopa tunnin kuluttua kuolemasta.

OrganEx pumppaa kehoon paitsi verta myös nestettä, jossa on mukana synteettistä hemoglobiiniproteiinia ja muita ainesosia. Kuuden tunnin hoidon jälkeen tutkijat havaitsivat, että monet avainasemassa olevat solutason toiminnot toimivat edelleen sikojen kehossa, muun muassa sydämessä, maksassa ja munuaisissa.

Tuloksista apua elinsiirtoihin

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä. Tuloksista voisi tulevaisuudessa olla hyötyä, kun ihmiselimiä säilötään elinsiirtoa varten. Pidempi siirtoaika hyödyttäisi elintä odottavia potilaita.

Katso myös: Minä sinulle tapahtuu, kun kuolet? Moni tekee elinluovutustestamentin, mutta entä, jos antaisit ruumiisi tieteelle kuolemasi jälkeen? Juttu jatkuu videon alla.

Entä, jos antaisit ruumiisi tieteelle kuolemasi jälkeen? 3:29
KATSO VIDEO: Asiantuntija kertoo, mitä ruumiin luovuttaminen tieteelle merkitsee.

Tehohoitoon erikoistunut apulaisprofessori Sam Parnia pitää tuloksia hyvin kiinnostavina. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

– Tämä on aidosti huomionarvoinen ja uskomattoman merkittävä tutkimus. Se osoittaa, että solut nisäkkäiden, myös ihmisen, elimissä, kuten aivoissa, eivät kuole tunteihin kuoleman jälkeen, Parnia kommentoi.

Käytännön toteutus vielä hyvin kaukana 

Tutkimus oli hyvin kokeellinen. Tutkimusryhmä korosti, ettei tekniikka "herättänyt sikoja henkiin" eikä vielä ole selvää, olisivatko tekniikalla käsitellyt elimet elinkelpoisia, koska muutokset tutkimuksessa havaittiin solujen ja aineenvaihdunnan tasolla.

Tutkimustulos ei välttämättä suoraan päde ihmisiin. Tutkimustiimin toiveena on kuitenkin laajentaa tietämystä ihmisiin ja tuoda näin lisäaikaa elinsiirtoihin.

Tutkimusta tehneen Stephen Lathamin mukaan toimenpiteen tuominen käytäntöön on kuitenkin toistaiseksi lähinnä fiktion asteella.

– Se, että kytkisimme [OrganEx-]laitteeseen ihmisen, joka on hukkunut tai saanut sydänkohtauksen, on mielestäni melkoisen kaukana, hän muotoili.

Alla olevalla videolla kerrotaan auton alle kuolleesta lapsesta, joka auttoi elinluovutuksella 366 ihmistä.

12-vuotias kuoli auton alle – auttoi elinluovutuksella 366 ihmistä 2:34
KATSO VIDEO: 12-vuotias Alexander Bush halusi aina auttaa muita. Kuolemansa jälkeenkin hän sai jatkaa auttamista.

Lue myös:

    Uusimmat