Uskomaton elinsiirto: Aivokuollut ihminen sai geenimanipuloidulta sialta munuaisen Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa kirurgit ovat onnistuneesti siirtäneet sian munuaisen ihmiseen. Munuaisen saanut potilas oli aivokuollut, mutta siirron tutkijoiden mukaan hänen kehonsa ei alkanut hylkiä sialta saamaansa munuaista.

– Seurasimme (ihmiseen siirrettyä) munuaista, joka periaatteessa toimi kuin toiselta ihmiseltä toiselle ihmiselle luovutettu munuainen. Se näytti sopivan ja toimi aivan kuin ihmisen luovuttama munuainen, ryhmän tutkimusjohtaja Robert Montgomery sano Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

New Yorkissa tehty siirto kesti kaksi ja puoli tuntia, ja sen aikana lääkärit yhdistivät munuaisen potilaan verisuoniin.

Keho ei osoittanut hylkimisen merkkejä

Tutkimusryhmä seurasi potilaan kehon reaktiota. Kahden ja puolen päivän aikana se ei osoittanut merkkejä hylkimisestä.

Munuaisen luovuttanut sika oli geenimanipuloitu, jotta potilaan keho ei olisi tunnistanut elintä ihmiselle vieraaksi.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu, mutta asiantuntijoiden mukaan operaatio on tähän mennessä pisimmälle viety liittyen elinsiirtoihin elimiltä ihmiselle.

– Olemme tutkineet elinsiirtoja eläimistä ihmisiin useita vuosikymmeniä. On hyvin kiinnostavaa nähdä tämän operaation toteuttaminen, kertoo munuais ja teho-osastolääkäri Maryam Khosravi BBC:lle.

Voimme tehdä näin, mutta pitäisikö?

Khosravi myös kommentoi elinsiirron etiikkaa.

– Vain siksi, että voimme tehdä näin, ei tarkoita, että meidän pitäisi. Lääkärikunnan laajemmin pitäisi vastata esiin nouseviin kysymyksiin.

Vaikka elinsiirrot eläimiltä ihmisille todettaisiin eettisesti kestäväksi, nyt tehdyn operaation yleistyminen ei tapahtuisi käden käänteessä, arvioivat asiantuntijat.

Robert Montgomery sen sijaan uskoo, että jo vuosikymmenen kuluessa ihmisille voitaisiin siirtää sydämen, keuhkojen ja maksan kaltaisia elimiä sioilta. Ne myös lyhentäisivät elinsiirtojen odotusjonoja, hän arvioi.

Sikojen monet elimet ovat kooltaan sopivia ihmisille.

Nyt munuaisen saaneen potilaan omaiset olivat antaneet luvan elinsiirtoon. Yhdysvaltain viranomaiset puolestaan ovat antaneet luvan geenimanipuloitujen sianelinten tutkimuskäyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat