Mainos

Tampere päihitti Helsingin, Laurea yliopistot – katso korkeakoulujen sijoitukset

2:16

Jyväskylässä, Oulussa, Lappeenrannassa ja Vaasassa ammattikorkeakoulut päihittävät suosiokilpailussa yliopistot. Teknillisten yliopistojen suosio taas on yllättävän vaisua. 

– Monissa kaupungeissa ammattikorkeakoulut ovat suositumpia kuin yliopistot. Tämä on yllättävää, tiivistää koulutusta tutkineen RAKE-työryhmän puheenjohtaja Jussi Halttunen

Tulos saa hymyn Halttusen huulille, sillä hän toimii myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtorina.

Mistä suosio kertoo?

– Se varmaan kertoo nuorten arvostuksesta. Ammattikorkeakoulussa nähdään ehkä varmempi väylä omaan ammattiin ja työpaikkaan, sanoo Halttunen.


Laurea löi kärkiyliopistot

Tikkurilan Laureassa opiskelija Teemu Kiiski kamppailee hengestään ensiapukurssin harjoituksissa. Vasta opintonsa aloittanut Kiiski pitää Laureaa helppona valintana.

– Laurealla on hyvä imago. Opettajat ovat mukavia ja kannustavia. Opiskeluyhteisö on hyvä ja ympäristö loistava, sairaanhoitajaopiskelija tiivistää tunnelman. 

Suosituin ylemmän asteen oppilaitos on Taideyliopisto.

Laurea taas on Suomen toiseksi suosituin korkeakoulu päihittäen muun muassa Tampereen ja Helsingin yliopistot. Hakijoita Laureaan on noin viisi jokaista aloituspaikkaa kohden. 

Laurea pyrkii erottautumaan muista myös ainutlaatuisilla opintoaloillaan. Esimerkiksi luovien alojen sosionomiksi ei pysty oppilaitoksen markkinoinnin mukaan valmistumaan mistään muualta. 

– Myös se vaikuttaa, että Laurea on väestörikkaalla alueella, jossa on suuri nuorisoikäluokka, Halttunen sanoo.

Tampere pärjää tosi hyvin ja tosi huonosti

Helsinki on ilmetty menestyjä hakijamäärissä, mutta Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki yllättää. Tampere kiilaa yliopistonsa hakijamäärillä niukasti ohi Helsingin vastaavan.

– Tampereella tilanne on hyvin tasainen. Tampereen amk on selvästi Teknillistä yliopistoa suositumpi hakukohteena, mutta Tampereen Yliopisto on hieman Tampereen ammattikorkeakoulua suositumpi, jatkaa Halttunen.

Mutta löytyy Tampereelta myös koko listan neljänneksi epäsuosituin oppilaitos – Teknillinen yliopisto.

Teollisuusammatit eivät kiinnosta

Listan loppupäästä löytyy jälleen yllätys. Viiden epäsuosituimman korkeakoulun joukossa on kaksi teknillistä yliopistoa. 

– Perinteiset teollisuusammatit eivät ole nuorten suosiossa, vaikka siellä saattaa työllistyminen olla ihan hyvää, arvioi RAKE-puheenjohtaja. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.