Tämän kielipoliisit jo tiesivät: Kielioppimokat aiheuttavat stressiä

Tällaisia ajatuksia anglismit suomalaisissa herättävät 2:29
KATSO MYÖS: Millaisia ajatuksia anglismit herättävät suomalaisissa?

Ärsyttääkö muiden huono kielioppi? Tutkimuksen mukaan kieliopilliset virheet voivat aiheuttaa ihmisessä stressiä.

Journal of Neurolinguistics -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan huonolle kieliopille altistuneet ihmiset saattavat kokea asiasta stressiä. Kielioppimokien näkeminen tai kuuleminen voi jopa laukaista taistele tai pakene -reaktion.

Kielioppivirheet aiheuttavat fyysistä stressiä

Birminghamin yliopiston tutkijoiden mukaan muiden taitamattomuus kieliopissa voi laukaista ihmisen autonomisen hermoston, joka säätelee kehon tiedostamattomia prosesseja. 

Tutkimuksessa käytettiin ensisijaisena mittarina sydämen sykevälivaihtelua (heart rate variability, HRV), kun tutkijat yrittivät selvittää, vaikuttavatko kielioppimokat ihmiseen fyysisesti. Duodecimin mukaan sydämen sykevaihtelu heijastaa autonomisen hermoston ja muiden fysiologisten säätelyjärjestelmien vaikutuksia sydämen toimintaan. Sykevälivaihtelusta tulee pienempi stressin aikana. 

Tutkimuksessa 41 tervettä, englantia puhuvaa brittiä kuunteli 40 englanninkielistä puhenäytettä. Puolet näytteistä sisälsi kieliopillisia virheitä. Mitä enemmän kielioppivirheitä henkilö kuuli – tiettyyn pisteeseen asti–, sitä tiheämpi oli hänen sydämensykkeensä, mikä viittasi stressiin. Tutkijoiden mukaan kielioppivirheiden kuuleminen tai lukeminen saattaa aktivoida ihmiskehon sympaattisessa hermostossa taistele tai pakene -reaktion. Tutkijat sanovat rekisteröineensä "tilastollisesti merkittävän alentumisen HRV:ssä".

Koska äidinkieli on yleensä opittu luonnostaan ja tulee ikään kuin selkärangasta, tutkijoiden mukaan keho reagoi huonoon kielioppiin siinäkin tapauksessa, ettei varsinaista mokaa pystyisikään heti kättelyssä osoittamaan tai selittämään. 

Kielioppimokista ahdistumista on tutkittu ennenkin. Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi havaittiin kirjoitusvirheiden ärsyttävän eritoten introverttejä. 

Korjaus 31.10. klo 12.24: Poistettu viittaus Illinoisin yliopiston tutkimukseen, koska sen todenperäisyyttä ei voinut vahvistaa.

Katso myös: Mikä on turistien mielestä suomen kielen kaunein sana?

Mitkä ovat suomen kielen kauneimmat sanat turistien mielestä? 1:26
Mikä on suomen kielen kaunein sana?

Lue myös:

    Uusimmat