Tämä video osoittaa harvinaisen selvästi, miksi nopeusrajoitus usein laskee risteysalueilla

Vartti pois auton nopeudesta puolittaa jarrutusmatkan 1:20
Jos tien nopeusrajoitus laskee risteyksen lähestyessä, ei kyse ole kiusanteosta. Videolla havainnollistetaan, miksi pieni nopeuden pudottaminen on niin iso juttu.

Artikkelin yläpuolella oleva video osoittaa varsin hyvin sen, miksi nopeusrajoitus usein putoaa maanteiden risteysalueilla. Kun ajokeli on huono, korostuu oikean tilannenopeuden merkitys entisestään.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti Autoliiton tiedotteessa viime talvena, että auton pysähtymismatka muodostuu kuljettajan reaktiomatkasta ja jarrutusmatkasta.

Reaktiomatka on se matka, jonka auto etenee sinä aikana, kun kuljettaja tekee havainnon ja aloittaa jarrutuksen. Esimerkiksi satasta ajettaessa yhden sekunnin reaktioajalla auto kulkee lähes 30 metriä ennen kuin auton vauhti alkaa hidastua.

Jarrutusmatka puolestaan on matka, jonka auto kulkee jarrutuksen aloittamisesta täyteen pysähtymiseen.

Vesalainen muistuttaa, että pienelläkin ajonopeuden muutoksella on yllättävän iso vaikutus jarrutusmatkan pituuteen, sillä nopeuden pudottaminen neljänneksellä – esimerkiksi kahdeksastakympistä kuuteenkymppiin – typistää jarrutusmatkan puoleen.

Etenkin huonolla ajokelillä pienikin muutos nopeudessa voi olla isossa roolissa siinä, pääseekö autokunta turvallisesti kotiin vai ei.

Jos autossa on ajonvakautusjärjestelmä, pitää auton aliohjautuessa toimia eri tavoin kuin aikoinaan opetettiin 1:34
KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan, miten pitää toimia, jos nykyauto lähtee "puskemaan".

Tästä syystä liikenteessä tulisi pitää vähintään neljän sekunnin turvaväli 2:03
KATSO MYÖS: Tästä syystä liikenteessä tulisi pitää vähintään neljän sekunnin turvaväli.

Lue myös:

    Uusimmat