Tämä verenpainearvo ennustaa vakavaa koronaa

Tällaisia ovat tyypilliset koronaoireet nyt 0:27
Asko Järvinen kertoo, millaisia oireita korona nyt tyypillisesti aiheuttaa.

Korkea verenpaine on tunnettu vakavan koronataudin riskitekijä. Brittitutkimuksessa löydettiin raja, jonka jälkeen korkea verenpaine alkaa merkittävästi lisätä vakavan sairastumisen vaaraa.

Ison-Britannian biopankkitutkimuksesta ja terveysrekistereistä kerätyt tiedot yli 3500 vakavasti koronaan sairastuneesta osoittivat, että näistä henkilöistä 40 prosentilla oli korkea verenpaine. Verenpaineen lasketaan olevan korkea, kun yläarvo on vähintään 140 mmHg (millimetriä elohopeaa) tai ala-arvo 90 mmHg.

Kun tutkijat ottivat huomion muut vakavan koronataudin riskiä kasvattavat tekijät, korkea verenpaine oli yhteydessä 22 prosenttia suurempaan todennäköisyyteen sairastua vakavasti.

Tutkimusta johtanut Holly Pavey Cambridgen yliopistosta kertoo uutiskanava CNN:lle, että vaara kasvoi erityisen merkittävästi lukujen ollessa 150/90 mmHg tai yli. Näin korkeat verenpainearvot lisäsivät paitsi sairaalahoidon myös koronaan menehtymisen riskiä huolimatta muista tunnetuista riskitekijöistä, kuten korkeasta iästä tai lihavuudesta.

Brittitutkijoiden löydökset ilmestyivät PLOS One -julkaisussa.

Korkea verenpaine koronariski rokotuksista huolimatta

Rokotukset eivät estä koronatartuntaa, mutta pienentävät vakavan tautimuodon riskiä. Osa rokotetuistakin kuitenkin sairastuu koronataudin vaaralliseen muotoon.

Kesällä ilmestyneessä toisessa tutkimuksessa huomattiin, että korkea verenpaine lisää ihmisen riskiä sairastua sairaalahoitoa vaativaan koronatautiin sekä kuolla infektioon. Verenpainetauti ennusti vakavaa sairastumista huolimatta täydestä rokotussarjasta.

Huimaako ylös noustessa? Alla kerrotaan, mistä oire voi kertoa.

Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa 2:30
Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat