KRP epäilee: Suomen kautta viety Venäjälle korkean teknologian tuotteita

Keskusrikospoliisi (KRP) on tutkinut Helsinkiin rekisteröidyn yhtiön toimintaa. KRP epäilee, että yhtiön taustalla on Yhdysvaltojen pakotelistalla oleva ihminen.

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee, että Suomen kautta on viety Venäjälle korkean teknologian tuotteita EU:n määräämien pakotteiden vastaisesti. Rikosepäilyt koskevat pääosin vuosia 2016–2020.

KRP epäilee, että tuotteita on viety Venäjälle Helsingissä toimivan yrityksen kautta. KRP:n mukaan yrityksen taustalla on henkilö, joka asetettiin vuonna 2018 Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön pakotelistalle epäiltynä teknologian toimittamisesta Venäjän asevoimille tai niihin kytkeytyville tahoille.

Kyseisellä henkilöllä ei kuitenkaan ole ollut KRP:n mukaan mitään virallisia omistuksia tai roolia yhtiössä.

KRP havaitsi esitutkinnassa, että Helsinkiin rekisteröidyn yhtiön puolesta tilattiin sähköpostitse erilaista tavaraa, kuten elektroniikkaa, ympäri maailmaa. Lopulta tuotteet toimitettiin KRP:n tiedotteen mukaan Venäjälle.

Alle viisi epäiltyä

Kokonaisuutta on KRP:n mukaan tutkittu kahdessa haarassa, josta toisessa on selvitetty epäiltyä törkeää kirjanpitorikosta ja törkeää rahanpesua. Haarassa selvitettiin myös yhtiön liiketoimintakieltoon määräämisen edellytyksiä.

Toisessa haarassa tutkittiin epäiltyjä törkeitä petoksen yrityksiä ja rekisterimerkintärikoksia.

– Esitutkinnassa on laajasti selvitetty helsinkiläisyhtiön toiminnan lainmukaisuutta ja toimintaan osallistuneita tahoja. Keskusrikospoliisi on myös tehnyt asiakokonaisuuteen liittyen kansainvälistä viranomaisyhteistyötä, jutun tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Janne Takkunen kertoo tiedotteessa.

Jutussa on epäiltyjä alle viisi. Rikosepäilyt ovat syyteharkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat