Ethän koskaan tee näin pakastimellesi? Kodinkonekorjaaja nimeää pahimman virheen: "Mitä ikinä teetkin, älä..."

Oletko tullut ajatelleeksi? Näin jäätelöpurkista kannattaakin ottaa jäätelöä – ei aina pelkkiä palloja 2:05
Oletko tullut ajatelleeksi? Näin jäätelöpurkista kannattaakin ottaa jäätelöä.

The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja kysyi joukolta kodinkonealan ammattilaisia, miten pakastinta käytetään oikeaoppisesti.

Pakastimen käyttö on melko simppeliä, mutta on silti olemassa sudenkuoppia, jotka voivat heikentää laitteen toimintaa ja jopa pilata elintarvikkeita. The Kitchn -ruokasivuston toimittaja Geraldine Cambell pyysi kodinkonekorjaajia listaamaan yleisimmät virheet, jotka ihmiset tekevät pakastimiensa kanssa. 

1. Jätät oven auki

Tämä virhe on tietysti melko ilmiselvä: jos jätät pakastimen oven tai kannen auki liian pitkäksi aikaa, muodostuu pakastimeen huurretta. Tiedät varmaan, että se johtaa ennen pitkää isojen jäämöykkyjen muodostumiseen. Tämän vuoksi ilmanvaihto häiriintyy ja pakastimen kompressorin tuuletin ei enää pyöri normaalisti. 

2.  Lataat pakastimen liian täyteen tavaraa

Testaatko pakastimessasi, kuinka paljon tavaraa mahtuu mahdollisimman pieneen tilaan? Edessäsi voi olla ongelmia. Pakastimessa olevat elintarvikkeet eivät mielellään saisi olla edes kosketuksissa sisäreunojen kanssa. Arkkupakastimessa ruoat toki koskevat seinämiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että pakastimen tulisi olla vain 70-prosenttisesti täynnä.

3. Pakastimessasi on liian vähän tavaraa

Myös liian tyhjä pakastin voi muodostua ongelmaksi. Pakastimet kuluttavat itse asiassa vähemmän sähköä, jos niissä on enemmän tavaraa. Muista tässäkin tapauksessa 70 prosentin sääntö – ei liikaa, eikä liian vähän tavaraa.

4. Et puhdista pakastimen tärkeitä osia

Milloin kurkkasit viimeksi pakastimesi taakse? Siellä piilee pakastimen lauhdutin, joka kerää itseensä pölyä ja likaa. Säännöllinen puhtaanapito lisää kylmälaitteen käyttöikää ja energiatehokkuutta. Erityisesti ovien tiivisteet ja takana oleva lauhdutin tulisi puhdistaa liasta säännöllisesti. Jos pakastimen tiivisteitä ei puhdista, ne voivat päästää kylmää ilmaa ulos pakastimesta.

5.  Et säilytä ruokia oikein

Ruoat voivat pilaantua pakastimessa, jos säilytät niitä väärin. Laita ruoat pakastamiseen soveltuviin rasioihin tai pusseihin. 

6.  Et sulata pakastintasi tarpeeksi usein – pahin virhe on yrittää hakata jäätä irti

Pakastin tulisi sulattaa noin kerran vuodessa tai silloin, kun jääkerros on yli 0,5 sentin paksuinen. 

– Mitä ikinä teetkin, älä koskaan yritä irrottaa jäätä pakastimesta hakkaamalla sitä. Tämä voi vahingoittaa pakastimen sisäosia tai kompressoria, muistuttaa kodinkonekorjaaja Shirley Hood.

Anna pakastimen sulaa rauhassa itsestään. Suomessa pakastimen sulattaminen onkin helpointa talvipakkasilla, kun ruoat voi laittaa ulos sulattamisen ajaksi. 


Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Uusimmat