"Tämä on seksuaalista ahdistelua" – Citroenin automainos egyptiläisen supertähden kanssa pahasti vihkoon

Citroen pyytää anteeksi automainostaan.

Ranskalaisen Citroenin taannoinen mainos sai kaikkea muuta kuin toivotun vastaanoton. Egyptin-markkinoille suunnatun mainoksen nimittäin katsottiin yllyttävän seksuaaliseen ahdisteluun tai vähintäänkin suhtautuvan siihen väheksyvästi.

Mainoksessa pääosaa esittää miljoonien fanittama poptähti Amr Diab. Citroenin tuore brändilähettiläs käyttää mainoksessa C4:n taustapeiliin integroitua kameraa ottaakseen salaa kuvan suojatietä ylittävästä naisesta.

Mainoksen lyhyessä versiossa kuvataan, kuinka itsekseen myhäilevä Diab ja nainen vaihtavat katseita. Videon päälle ilmestyy teksti "kuvaa jokainen kaunis hetki" ja mainos loppuu siihen, kun Diabin ottama salakuva lävähtää hänen kännykkänsä näytölle.

Mainoksen pidemmässä versiossa salakuvaamisella oli 60-vuotiaan Diabin kannalta oikein korostetun positiivisia seurauksia, sillä seuraavaksi salakuvattu nuori nainen nähdään Diabin vieressä useissa romanttisissa kohtauksissa.

Yksi mainoksen välittämään viestiin puuttuneista oli egyptiläinen näyttelijä-kirjailija Rosaline Elbay.

– Hei Citroen, tämä on seksuaalista ahdistelua. Tiedättehän. Se rikos? Elbay twiittasi.

Samoilla linjoilla oli myös egyptiläis-amerikkalainen toimittaja Reem Abdellatif.

– Kenen mielestä oli hyvä idea tehdä seksuaaliseen ahdisteluun hyväksyvästi suhtautuva mainos maassa, jossa 98 prosenttia naisista kohtaa ahdistelua, Abdellatif kysyi niin ikään Twitterissä.

Citroen vastasi

Stellantis-konserniin tätä nykyä kuuluva Citroen poisti videon ja julkaisi somessa tiedotteen, jossa se korosti, ettei hyväksy minkäänlaista ahdistelua.

– Kadumme syvästi [mainoksen julkaisemista] ja ymmärrämme tulkinnan, mikä videosta syntyi. Olemme päättäneet vetää mainoksen pois kaikista kanavistamme, ja pyydämme anteeksi kaikilta, joita mainoksemme loukkasi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Mainos on kuitenkin kaikesta huolimatta edelleen nähtävissä Amr Diabin Twitter-tilillä, jolla on peräti 11,4 miljoonaa seuraajaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

99,3 prosenttia kohdannut häirintää

BBC kertoo Egyptin parlamentin hyväksyneen viime vuonna aiempaa kovemmat rangaistukset seksuaalisesta ahdistelusta.

Vaikka teosta onkin nyt säädetty aiemman puolen vuoden sijaan peräti kahden vuoden minimivankeustuomio, on paikallisia viranomaisia syytetty siitä, etteivät ne tutki ahdistelutapauksia reilusti.

YK:n vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan peräti 99,3 prosenttia egyptiläisistä tytöistä ja naisista oli kohdannut jonkinlaista seksuaalista häirintää, ja 82,6 prosenttia kertoi tuntevansa olonsa turvattomaksi ulkona liikkuessaan.

General Motorsin Super Bowl -mainoksessa vieraillaan Suomessa 1:30
KATSO MYÖS: General Motorsin Hummer-mainoksessa vieraillaan Suomessa! Autojätti palkkasi mainokseensa myös näyttelijä Will Ferrellin.

Lähteet: BBC, Carscoops, YK

Lue myös:

    Uusimmat