"Tämä olisi se kaksikko" – sunnuntaina nähtiin herkullinen ennusmerkki Suomen arvokisamenestyksestä

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä näkee Joni Mäessä ja Ristomatti Hakolassa potentiaalisen arvokisamenestyjäkaksikon Suomen maastohiihtoon

Hakola ja Mäki venyivät hienoon suoritukseen maailmancupin vapaan parisprintissä Planicassa sunnuntaina. Mäki kukisti loppukirissä lauantain yksilökisan voittaneen Ranskan Lucas Chavanat'n, ja suomalaispari sai juhlia kolmospaikkaa

Mäelle palkintopaikka oli uran ensimmäinen maailmancupissa. 

– Sehän oli piristävä suoritus. Alkukausi on ollut niin vahvasti Iivo-voittoinen, Isometsä aloittaa Hakola-Mäki-parin vedosta viitaten arvokisavoittaja Niskaseen.

– Seuraavissa MM-kisoissa sprinttiviesti hiihdetään vapaalla. Sinne on vielä paljon aikaa, mutta jos kisat olisivat nyt, niin ei olisi epäilystäkään, ettei tämä olisi se kaksikko. Suomella on todella harvoin ollut vapaan sprinttiviestissä hiihtäjät, jotka pystyvät maailman kärkivauhtiin. Nyt olisi. Tämä oli siinä mielessä varmasti pojillekin tärkeä juttu, asiantuntija jatkaa. 

Sprintti on ollut Suomen maajoukkueen ongelmakohta jo vuosia, ja alkukausi on näyttänyt, että menestyjäehdokkaat ovat jopa entistä harvemmassa. 

– Ne ovat tasan nuo kaksi, Mäki ja Hakola. Ruka, Davos ja nyt Planica ovat osoittaneet, että naisten sprintissä Suomella ei ole oikein minkäänlaista näkymää – ainakaan kymppisakkiin, Isometsä linjaa. 

"Mäen keskityttävä sprinttiin"

Mäki on napannut henkilökohtaisista sprinteistä alkukaudella sijoitukset 11, 33 ja 13. Paras niistä on Rukan perinteisen kisasta. 

– Mäki on niitä Suomen hiihtäjiä, jotka ovat selvästi kehittyneet viime vuosina. Hän on nimenomaan sprintissä potentiaalinen menestyjä. Normaalimatkoilla hän on vielä aika kaukana, ja toivon, että hän keskittyisi sprinttiin seuraavat vuodet, sillä siinä hänen menestysmahdollisuutensa ovat. Normaalimatkoilla sitä saumaa ei ainakaan lähivuosina ole. Toivottavasti myös Mäellä itsellään on ajatus, että "hetkinen, tässähän minun saumani on", Isometsä huomauttaa. 

Ex-hiihtäjän mukaan onnistuminen tuli Mäelle ja Hakolalle parhaaseen mahdolliseen saumaan. 

– Tämä oli Jonille uran ensimmäinen palkintosija, mikä ruokkii varmasti itseluottamusta. Hakolalla on puolestaan ollut hemmetin vaikea alkukausi. Urheilija tarvitsee tällaisia signaaleja, sillä helposti tulee olo, että tämä kausi oli tässä. Sitten kun tulee yksi hyvä hiihto, niin koko paketti kääntyy toiseen suuntaan ja itseluottamus nousee sfääreihin.

– Pojat eivät välttämättä itsekään ymmärrä, miten tärkeää tämä oli loppukautta ajatellen. Nyt voi rauhoittua ja harjoitella joululomalla palkintosija taskussa. Kotimatka joulupöytään on aika paljon lyhyempi, Isometsä summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat