Tämä käsimerkki pelasti kadonneeksi ilmoitetun teinitytön Yhdysvalloissa – oppi merkin TikTokista

Tämä käsimerkki kertoo, että joku on vaarassa – osaatko tunnistaa? 1:43
Videolla näytetään käsimerkki, joka pelasti teinitytön.

Pohjois-Carolinassa kadonnut teinityttö saatiin pelastettua sen jälkeen, kun hän oli näyttänyt TikTokista oppimaansa käsimerkkiä autoilijalle.

Kentuckyn poliisi pelasti kadonneen teinitytön, kun tämä sai viitottua itselleen apua näyttäen muun muassa videopalvelu TikTokissa laajalti levinnyttä käsimerkkiä ohi ajaneelle autoilijalle, kertoo CNN.

Laurelin piirikunnan sheriffintoimiston mukaan Pohjois-Carolinan Ashevillessa asuva 16-vuotias tyttö ilmoitettiin kadonneeksi viime viikona tiistaina. Torstaina autoilija soitti hätänumeroon ja ilmoitti nähneensä tytön pulassa toisessa kulkuneuvossa. 

Sheriffintoimiston tiedotteen mukaan ilmoituksen tehnyt kuski ajoi kulkuneuvon takana ja huomasi naispuolisen matkustajan tekevän TikTokista tuttua käsimerkkiä, joka merkitsee avunpyyntöä lähisuhdeväkivaltatilanteessa.

Nollalinja lähisuhdeväkivallalle ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle 080 005 005. Numero on maksuton.

Käsimerkki on yhdellä kädellä tehtävä osoitus siitä, että joku on pulassa. Canadian Women's Foundation kehitti merkin avuksi muun muassa lähisuhdeväkivallan uhreille.

Näin teet merkin

Merkki tehdään niin, että avataan käsi kämmenpuoli katsojaan päin, taitetaan peukalo kiinni kämmeneen ja suljetaan muut sormet peukalon ympärille. Merkin voi tehdä äänettömästi vaikkapa videopuhelun aikana. Järjestön mukaan koronapandemian aiheuttama sosiaalinen eristäytyminen on tehnyt avun pyytämisen entistä vaikeammaksi niille, jotka sitä tarvitsevat.

Poliisi kertoi WYMT-uutiskanavalle, että teini oli oppinut käsimerkin TikTokista.

Kuski seurasi siepattua

Hätänumeroon soittanut autoilija pysytteli kulkuneuvon takana useiden kilometrien ajan raportoiden auton liikkeistä jatkuvasti poliisille. Poliisin onnistui pysäyttää auto, pelastaa tyttö ja pidättää mies. Miestä syytetään muun muassa vapaudenriistosta. 

Poliisi kertoo, että epäilty vei tytön alun perin Pohjois-Carolinasta Ohioon sukulaisille. Sukulaiset kuitenkin saivat selville, että tyttö oli alaikäinen ja ilmoitettu kadonneeksi. 

Poliisin mukaan ei ole tietoa siitä, kuinka kauan tyttö ehti käsimerkkiä tehdä, ennen kuin joku huomasi sen.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat