Tämä kansanedustaja kannusti Mika Aaltolaa kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi – kommentoi MTV:lle väitettä vaihtokaupasta

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen sanoo kannustaneensa Mika Aaltolaa harkitsemaan eurovaaliehdokkuutta heinäkuussa. 

Aaltola kertoi perjantaina Ilta-Sanomille, että kokoomuksesta oli tehty ehdotus, jonka mukaan Aaltola olisi päässyt kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi vaihtokauppana siitä, että hän olisi jäänyt pois presidentinvaaleista. 

Aaltola ei ollut vielä tuossa vaiheessa ilmoittanut ehdokkuudestaan. 

Valkonen sanoo, että kyseessä ei ollut "tarjous". 

– Minä en valmistele eurovaaliehdokaslistaa, joten mikään "tarjous" keskustelu ei ollut. Kyseessä oli idea ja kannustus, Valkonen kirjoittaa Facebookissa

– Asian maininta julkisuudessa on ollut itselleni yllätys. Puoluejohto tai kukaan muukaan ei tiennyt keskustelusta.

Valkosen mukaan Aaltola ja hän vaihtoivat ajatuksia pääosin maailman tilanteesta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Keskustelu tapahtui Valkosen mukaan Turussa perjantaina 7. heinäkuuta kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tilaisuudessa.

– Vaihdoimme myös yleisemmin ajatuksia. Esitin pohdinnan, jossa kannustin Mikaa harkitsemaan pyrkimistä Kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi. Tiesin, että hän oli pohtinut eduskuntavaaliehdokkuutta alkuvuodesta. Arvostan häntä tutkijana ja kansainvälisten suhteiden sanoittajana. Uskon, että puolue olisi mielellään asiaa harkinnut, Valkonen kirjoittaa. 

Valkonen ei mainitse Facebook-päivityksessään Aaltolan väittämää vaihtokauppaehdotusta, jonka mukaan Aaltola saisi eurovaalipaikan, jos luopuu presidenttiehdokkuudesta. 

Myöhemmin Valkonen kommentoi asiaa MTV Uutisille.

Oma tarkoitukseni ei missään nimessä liittynyt presidentinvaaleihin vaan siihen, että seuraavat vaalit, joissa kokoomuksen ehdokkaana voisi olla mukana, ovat eurovaalit, Valkonen sanoo. 

– Toki puhuimme myös presidentinvaaliasetelmista. Tarkoitukseni oli se, että avataan polkua kokoomuksen toimintaan. Veikkaan, että hänellä olisi ollut eurovaaleissa kysyntääkin, Valkonen sanoo.

Valkonen sanoo, että kyseessä on ehkä jokin väärinkäsitys. 

– Nimenomaan se eurovaaliehdokkuus oli oma kärkeni siinä pohdinnassa. Tietenkään minulla ei ole mitään valtuutta ole tuon tyylistä diiliä tarjota. Se oli kannustus pyrkiä eurovaaliehdokkaaksi.

– Tietenkin avasin, mikä meidän presidentinvaaliehdokkaan tilanne on. Minulla oli tiedossa, miten presidenttiehdokkuus määrittyy meillä eli mikä eilen lopullisesti asetettiin. Tällaista tulkintaa (diilistä) ei minulla ole.

Päivitetty 29.9.2023 klo 18.09: Lisätty Valkosen kommentit MTV:lle. 

Lue myös:

    Uusimmat