Näin Alexander Stubb vastasi presidenttikysymykseen MTV:lle Linnan juhlissa

Alexander Stubb kertoi MTV:lle Linnan juhlissa 2022, lähtisikö presidenttikisaan – nämä ovat Suomen heikot kohdat 1:33
Video: Alexander Stubb kertoi MTV:lle Linnan juhlissa 2022, lähtisikö presidenttikisaan – nämä ovat Suomen heikot kohdat hänen mielestään

Kokoomuksen presidenttiehdokaskisa on saanut elokuun aikana uusia sävyjä. Katso yllä olevalta videolta, miten professori Alexander Stubb vastasi presidenttikisauteluihin joulukuussa Linnan juhlien yhteydessä. 

Kokoomuksen puoluehallitus oli tänään koolla ja kokoontumiselle oli asetettu ennakkoon suuria odotuksia. Ennakkotietojen mukaan puoluehallitus oli keskustelemassa muun muassa presidenttiehdokastilanteesta. 

Syytäkin on – onhan puoluen ehdokastilanne ollut mielenkiintoinen. 

Potentiaalisena presidenttiehdokkaana on pidetty entistä pääministeriä, professori Alexander Stubbia. Kokoomuksen presidenttiehdokas peli sai kuitenkin uusia kierroksia, kun puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi elokuun alussa harkitsevansa vakavasti kokoomuksen presidenttiehdokkuutta.

– Kesän aikana laaja joukko kokoomuksen kansanedustajia ja kenttäväkeä on vedonnut myös minuun presidenttiehdokkuuden osalta. Pyynnöt pitää ottaa vakavasti, ja olen luvannut, että harkitsen ehdokkuutta vakavasti, Häkkänen kommentoi päätöstään tuoreeltaan MTV Uutisille.

Häkkäsen ja Stubbin lisäksi ehdokkuutta on julkisesti ilmoittanut harkitsevansa kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

"Ei kyllä ole sellaisia suunnitelmia"

Kokoomuksen sääntöjen mukaan puoluekokous nimeää puolueen presidenttiehdokkaan. Puolueen säännöt sallivat myös sen, että ehdokkaasta voi järjestää neuvoa-antavan jäsenäänestyksen.

Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsenten enemmistö ja kuusi piirijärjestöä kannattaa neuvoa-antavaa jäsenäänestystä. Kokoomusnuoret vastikään tiedottivat, että enemmistö kannattaa Häkkästä puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Helsingin Sanomien ja Kauppalehden tietojen mukaan kokoomuksen suurin piirijärjestö Uusimaa kannattaa puolustusministeri Antti Häkkästä puolueen presidenttiehdokkaaksi. 

Pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti tänään 14. elokuuta, että hän tulee pyytämään Alexander Stubbia kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. 

Stubb on ollut presidenttikisasta toistaiseksi vähäsanainen. MTV Uutiset tavoitti tänään Stubbin, joka ei halunnut kommentoida presidenttiehdokkuutta. 

– Olen luvannut harkita asiaa vakavasti, jos puolue ehdokkaaksi pyytää, Stubb puolestaan kommentoi STT:lle noin viikko sitten. 

MTV Uutiset tapasi Stubbin itsenäisyyspäivänä Linnan juhlissa viime vuonna ja tiedusteli häneltä, olisiko hän halukas lähtemään mukaan presidenttikisaan. 

– Ei ole kyllä sellaisia suunnitelmia. Olen ihan tyytyväinen akateemiseen maailmaan, Stubb totesi tuolloin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Alexander Stubb ja Pekka Haavisto: Lähtisittekö presidenttikisaan? Näin kaksikko vastasi MTV:lle Linnan juhlissa 7:09

Stubb juoksi Cooperin testin ennen Linnan juhlia, minkä tuloksen hän ja hänen poikansa juoksivat? Katso haastattelu kokonaisuudessaan tältä videolta. 

"Mitään päätöksiä ei ole tehty"

Joulukuussa MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum tiedusteli presidenttikisaan lähtemisestä myös vihreiden kansanedustajalta Pekka Haavistolta, joka vastasi kysymykseen ympäripyöreästi.

– Olen aina sanonut, että mennään vaalit kerrallaan. Keväällä on eduskuntavaalit ja sitten sen jälkeen ollaan taas uudessa tilanteessa politiikassa. Mitään päätöksiä ei ole tehty, Haavisto totesi Neihumin kysymykseen. 

Haavisto on ilmoittautunut mukaan presidenttikisaan valitsijayhdistyksen kautta. Hän ilmoitti asiasta kesäkuussa pitämässään tiedotustilaisuudessa. 

Pöllöraati: Kenestä presidentti - RKP, hallitus ja rasismi 10:43

Näin Pöllöraati arvioi kokoomuksen presidenttiehdokaskisaa viime perjantaina: "Avoin sodanjulistus"

Juttua päivitetty 14.8.2023 kello 13.45: Päivitetty juttua tuoreilla tiedoilla kokoomuksen presidenttiehdokkaaseen liittyen pääministeri Petteri Orpon tiedotustilaisuuden jälkeen. 

Juttua päivitetty 14.8.2023 kello 14.47: Täydennetty tiedolla, että MTV Uutiset on tavoittanut Alexander Stubbin, joka ei halunnut kommentoida presidenttiehdokkuutta. 

Lue myös:

    Uusimmat