"Tämä ei ole koira" – arvostetun koirakisan voittaja aiheutti someraivon

Westminster Kennel Club -koiranäyttelyn voittajahauva on joutunut ankaran kritiikin kohteeksi jo sen voiton ensihetkistä lähtien.

Arvostetun Westminster Kennel Club -koiranäyttelyn parhaaksi valittiin tänä vuonna kiinanpalatsikoira nimeltä Wasabi. Valitettavasti Wasabin ensimmäiset hetket voittajana ovat olleet hivenen ristiriitaisia, kertoo New York Post.

Wasabissa itsessään ei ole mitään vikaa, mutta monen kritiikkiä antavan mielestä koiran rodussa on. Voittoa tulkitaan verkossa jopa eläinrääkkäykseen ja kulttuuriseen omimiseen kannustavana eleenä. Kiinanpalatsikoiran valitseminen näyttelyn parhaaksi on pidetty sosiaalisessa mediassa myös suurena yllätyksenä.

Edellisvuonna näyttelyn parhaaksi valittiin isovillakoira Siba. Sitä edellisenä vuotena voittajaksi valittiin kettuterrieri King the Wire.

New Yorkissa vuosittain pidettävällä Westminster Kennel Club Dog Show'lla on pitkät perinteet. Westminsterin koiranäyttely on järjestetty jo vuodesta 1877. Se on Yhdysvaltojen toiseksi vanhin urheilutapahtuma heti vuonna 1875 aloitetun Kentucky Derbyn jälkeen.

Lyttykuonoisen rodun ongelmat

– Onko tässä koirassa mitään, mistä ei voisi pitää? kysyi retorisesti tänä vuonna parhaan koiran valintaa valitsemassa ollut tuomari Patricia Trotter.

Jos Twitteriin on uskominen, niin aika paljon.

Twitter-käyttäjä Jemima Harrison huomautti, kuinka ylijalostetun Wasabin täytyi makoilla koiranäyttelyssä kylmäkallen päällä, vaikka näyttely järjestettiin ilmastoidussa tilassa. Jemiman mukaan se on kammottava hinta, joka pitkäturkkisten ja lyttykuonoisten kiinanpalatsikoirien on maksettava ihmisten turhamaisuudesta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

"Tämä ei ole koira"

Monella muullakin somettajalla oli kana kynittävänään.

– En vihaa sitä. Toivon vain, ettei sellaisia koiria jalostettaisi, joilla on näin epäluonnolliset ja haitalliset piirteet. Me pystymme kyllä muutokseen, eräs kritisoija kommentoi.

–Tämä ei ole koira. Tämä on, mitä löydän puhdistaessani lattiakaivoa, eräs henkilö twiittasi viitaten Wasabin pörröiseen ulkonäköön.

– Tällaisten rotujen jalostaminen ja pitäminen pitäisi olla laitonta 2000-luvulla. Millainen lemmikki se edes on? Tuo "koira" ei välitä, kuinka ilkeitä ihmiset ovat Twitterissä. Se haluaa vain pystyä hengittämään normaalisti, kritisoi kolmas.

Wasabin omistaja myös kritiikin kohteena

Wasabi on saanut nimensä japanilaisesta mausteisesta tahnasta, jota nautitaan usein sushin höysteenä. Sushi olikin Wasabin emon nimi. Monia somettajia harmitti myös Wasabin omistaja, kaukasialainen mies nimeltä David Fitzpatrick.

–  Minä tunti sitten: ihanaa, kiinalainen rotu voitti Westminster Dog Show'n! Minä nyt: hetkinen, sen valkoihoinen miesomistaja nimesi koiran Wasabiksi, James Yeung twiittasi.

CNN:n uutisankkuri John Berman huomautti, ettei maailman arvosteuinta koiranäyttelyä ole kertaakaan voittanut labradorinnoutaja tai kultainennoutaja. Sen sijaan tämä vuosi oli jo viides kerta Westminster Dog Show'n pitkässä historiassa, kun "hienostunut", mutta sitäkin "sisäsiittoisempi" pekingeesi eli kiinanpalatsikoira voitti.

Pekingeesi on puhtaasti seurakoiraksi tarkoitettu

Hankikoira.fi:n mukaan pekingeesi on ikivanha seurakoirarotu, joka on aikoinaan ollut Kiinan keisarillisten hovien yksityisomaisuutta. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia koristeena ja pahojen henkien karkottajana hovissa. Tästä sen nimi kiinanpalatsikoira juontunee.

Kiinanpalatsikoiralla on monia terveysongelmia. Sillä voi ilmetä silmä- ja hengitysongelmia. Lyhytkuonoiset koirat ovat normaalikuonoisia koiria herkempiä ympäristön korkeille lämpötiloille ja ne saattavat ylikuumentua ja saada lämpöhalvauksen muita koiria herkemmin. Luonteeltaan se on kuitenkin älykäs, peloton ja omistajaansa kiintyvä. 

Lue myös:

    Uusimmat