Mainos

Talvivaaraan houkutellaan myös isoja kotimaisia sijoittajia – yhtiöjohdolla vaikea dilemma

2:48

Talvivaaran kaivoksella jatketaan töitä nikkelin ja sinkin tuotannon kasvattamiseksi. Kaivosta yritetään saada täyteen toimintavauhtiin, vaikka samaan aikaan poliittinen päätös kaivoksen sulkemisesta lähestyy.

Maan hallitus on antanut Talvivaaran kaivosta pyörittävälle Terrafamelle vuoden loppuun asti aikaa. Terrafamen omistaa Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame Group.

Tuotantolukujaan keskiviikkona esitellyt Terrafame kertoi toiminnan käynnistyneen suunnitellusti. Kaivosyhtiön käyttökate oli tammi-kesäkuussa 98 miljoonaa euroa negatiivinen, mikä oli vajaa 13 miljoonaa euroa parempi tulos kuin oli budjetoitu. Terrafamen mukaan tulosta kohensivat sinkin parantuneet myyntitulot ja kemikaalien käytön tehostuminen metallien talteenotossa.

– Me olemme kaivoksen ylösajovaiheessa. Joka neljänneksellä tuotantomäärät kasvavat, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo.

Täyteen toimintaan kaivos olisi hänen mukaansa mahdollista saada ensi vuoden loppupuolella.

Yhtiön johto on vaikeassa tilanteessa, sillä samaan aikaan yritys yrittää parantaa tulostaan, mutta samalla sen pitää pohtia yrityksen alasajoa.

Neuvotteluita käydään aktiivisesti

Hallituksen keväällä tekemän päätöksen mukaisesti Terrafame on aloittanut valmistelut kaivoksen sulkemiseksi. Lähenevä lopettaminen ei vielä näy kaivosalueella, vaan varautuminen tarkoittaa lupaprosessien käynnistämistä. 

Neuvottelut kaivoksen rahoituksesta ja uusien omistajien löytämisestä jatkuvat Terrafamen mukaan "loppuvuoden ajan erittäin tiiviisti".

Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian mukaan mahdollisia sijoittajia voisivat olla erilaiset kaivostoiminnassa jo mukana olevat tahot tai kaivosteollisuuteen erikoistuneet pääomasijoittajat. Ensisijaisena toiveena on löytää sijoittaja, joka ryhtyisi myös kaivoksen omistajaksi.

Keskusteluita on Ratian mukaan käyty myös kotimaisten instituutioiden kanssa. Kotimaiset sijoittajat ovat hänen mukaansa jääneet kuitenkin odottamaan neuvotteluiden etenemistä. Hän ei halua täsmentää, minkä instituutioiden kanssa keskusteluita on käyty.

– On ymmärrettävää, että instituutiot näkevät, että mukana pitää olla myös teollista taustaa, jotta he voisivat omalta osaltaan vakavammin miettiä mukaan lähtöä.

Kiinnostus kaivokseen on Ratian mukaan ollut suurimmalta osin ulkomaista. Kevään ja kesän aikana keskusteluita on käyty "muutaman tahon" kanssa. Kiinnostuneiden etsintää on tarkoitus laajentaa syksyllä, jolloin apua pyydetään myös ulkopuoliselta asiantuntijalta.

Vesitilanne helpottunut

Kaivosalueella olevat valtavat vesimassat ovat kohtalonkysymys koko kaivokselle. Terrafame arvioi, että alueelle varastoitujen vesimassojen poistaminen kestää nykyisillä päästökiintiöillä yli viisi vuotta.

Vaasan hallinto-oikeus asetti keväällä Nuasjärven purkuputken sulfaattikiintiön 15 000 tonniin vuodessa. Yhtiön mukaan kaivoksen toiminta on mahdollista saadulla kiintiöllä, mutta ylimääräisten vesien purkaminen vie toivottua pidempään.

Kevään mittaan vesien hallinta on sujunut kaivoksella odotettua paremmin. Kaivosalueella oli vielä alkuvuodesta varastoituna noin 10 miljoonaa kuutiota vettä, kun määrä kesäkuun lopussa oli 7,2 miljoonaa kuutiota.

Lukkaroisen mukaan vesien hallinnassa on auttanut muun muassa vähäsateinen kevät. Liuotuskasojen haihdutus on myös toiminut jonkin verran odotettua paremmin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.