Talvi vyöryy armottomasti päälle – vastasyntyneet ja vanhukset huolettavat pakolaisleireillä

Talvi vyöryi päälle Syyrian pakolaisleireillä 1:56

Syyrian ja sen naapurimaiden pakolaisleireillä talven tuloon valmistautuminen ei koskaan ole riittävää. Leirien olosuhteet ovat edelleen alkeelliset, vaikka monet niistä ovat olleet toiminnassa jo vuosia. 

Lämpötila laskee pakkasen puolelle muun muassa Bekaan laaksossa Libanonissa. 

Pakolaisleireillä näkyy koko elämänkirjo. Syyriasta neljä vuotta sitten paennut Mohamed on onnellinen - hänen vastasyntynyt poikansa ja vaimo Nashmiya voivat olosuhteisiin nähden hyvin.

– Minun piti kantaa vaimoni täältä sairaalaan synnyttämään. Satoi kaatamalla, kertoo Mohamed YK:n pakolaisjärjestön välittämässä haastattelussa.

Sairaalajakso jäi lyhyeen. Mohamed ja Nashmiya palasivat pikapikaa telttaan, kotiinsa Bekaan laakson pakolaisleirillä. 

– Tulimme kotiin ja pitelin vauvaa rintaani vasten ja peittelin hänet huovalla.

"Olemme todella väsyneitä kylmyyteen"

Muutaman kilometrin päässä Mohamedin ja Nashmiyan teltasta Fatima hoitaa iäkästä isäänsä.

– Isäni on 80-vuotias. Hänellä on diabetes, ja nyt häntä vaivaa myös yskä. Vessat ovat leirillä kaukana, ja kun sataa, peittelemme hänet huovilla ja autamme wc-tiloihin ja takaisin, selvittää Fatima.

Fatimankin perheellä on takanaan useita pakolaistalvia. Tulevat kuukaudet pelottavat enemmän kuin ennen.

– Olemme todella väsyneitä kylmyyteen. Eilen satoi ja myrskysi niin, ettemme pystyneet pitämään itseämme lämpiminä koko yötä. Meillä oli neljä vilttiä, mutta se ei riittänyt. Kylmä tuuli puhalsi teltan seinien alta.

Syyriasta on paennut yhteensä lähes viisi miljoonaa ihmistä. Elämä pakolaisleireillä on muuttunut poikkeuksesta normaaliksi monen perheen kohdalla.

Silti talvikuukausiin on vaikea tottua. Bekaan laakson pakolaisleiri kärsii hyisten pakkasten lisäksi myös vesi- ja lumisateiden nostattamista tulvista.

Lue myös:

    Uusimmat