Yli 850 000 jättänyt kotinsa tänä vuonna – kuolema on arkipäivää ja edes lapset eivät välty kauheuksilta: Video Idlibistä saattaa järkyttää

6:00
CNN raportoi Idlibistä. Varoitus, videolla saattaa olla järkyttävää materiaalia.

Tilanne Idlibin maakunnassa Syyriassa on hirvittävä. Yli 850 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan alkuvuoden aikana. Sotaa pakenevat ihmiset joutuvat kävelemään useita tunteja pakkasessa.

Ainoa länsimaalainen toimittaja paikan päällä on CNN:n Arwa Damon. Damon vieraili eräällä leirillä Idlibissä ja tapasi vaikeuksista kärsivän perheen.

Lämpötila on pudonnut pakkasen puolelle Idlibissä. Perheen äiti Samiya kertoo ruokkineensa vauvansa ennen nukkumaanmenoa. Äiti heräsi aamulla vanhempien lasten huutoon – vauva oli jäätynyt kuoliaaksi.

Perheen isä ei kestä tapahtunutta ja poistuu paikalta kesken haastattelun.

Pakoon pääseminen mahdotonta

Ihmiset yrittävät paeta sotaa. Tiet ovat tukossa liikenteestä. Useiden ongelma on se, että heillä ei ole muuta kulkutapaa kuin omat jalkansa.

CNN:n toimittaja tapasi lapsia, jotka kävelivät seitsemän tuntia paetakseen kylänsä lähellä tapahtuvia pommituksia. Seitsemän tunnin kävely ei kuitenkaan riitä pakoon pääsemiseksi.

Lasten isoäidin mukaan heidän täytyy keksiä kyyti, sillä pakoon pääseminen kävelemällä on mahdotonta.

Paikka ei ole elämiskelpoinen lapsille – ei myöskään aikuisille. Lapset joutuvat jättämään lelunsa taakse, koska niitä ei tarvita hengissä pysymiseen.

"Antaa Trumpin suuttua"

Perheen pienimmätkin ovat jo tottuneet lähes joka yö raikaaviin pommituksiin.

Erään raunioituneen kylän entisen koulun rehtori Saifaldin kertoo, että hän kuolee ennemmin kuin epäonnistuu lastensa suojelemisessa.

CNN:n tiimi vieraili hänen teltassaan, joka on telttakylän standardeilla kuin palatsi. Saifaldinilla on kamiina teltassaan, joka lämmittää, mutta on myös vaarallinen. Hänen pieni tyttärensä kaatui sen päälle ja poltti kasvonsa.

– Antaa Trumpin suuttua ja lähettää tänne pari Tomahawk-ohjusta, Saifaldin sanoo puoliksi vitsaillen.

Kyläläisillä on puhelimissaan sovelluksia, jotka varoittavat lähestyvistä lentokoneista ja pommituksista.

Toimittaja tapaa toisen perheen. Kesken haastattelun puhelin alkaa hälyttää ja varoittaa lähestyvästä venäläiskoneesta. 

Perheen vanha isoäiti makaa teltan nurkassa murheellisena. Isoäiti on ollut heikossa kunnossa siitä, saakka kun hänen poikansa kuoli vankilassa vuonna 2015. Perheen ainoa muisto veljestä on kuva hänestä kuolleena.

Ihmiset eivät luota hallintojärjestelmään, mutta he toivovat vielä, että muu maailma näkisi ja ymmärtäisi heidän hätänsä.

Katso koko raportti videolta jutun alusta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.